Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Matulji)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Matulji je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 175,60 km2 imala 11.246 stanovnika, što predstavlja 3,80% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,26% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Matuljima je 64 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 10.219 90,87%
Albanci 59 0,52%
Bošnjaci 67 0,06%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 16 0,14%
Česi 9 0,08%
Italijani 96 0,85%
Mađari 4 0,04%
Makedonci 13 0,12%
Nijemci 8 0,07%
Poljaci 1 0,01%
Romi 2 0,02%
Rusi 16 0,14%
Rusini 5 0,04%
Slovaci 3 0,03%
Slovenci 248 2,21%
Srbi 220 1,96%
Turci 2 0,02%
Ukrajinci 7 0,06%
Ostali1 32 0,28%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 26 0,23%
Regionalna pripadnost3 58 0,52%
Neraspoređeno4 3 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 114 1,01%
Nepoznato6 17 0,15%
Ukupno 11246 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 10.646 94,66%
Hrvatskosrpski 3 0,03%
Albanski 53 0,47%
Bosanski 39 0,35%
Bugarski 1 0,01%
Crnogorski 2 0,02%
Češki 7 0,06%
Italijanski 72 0,64%
Mađarski 5 0,04%
Makedonski 9 0,08%
Njemački 11 0,1%
Poljski 2 0,02%
Romski 1 0,01%
Rumunski 4 0,04%
Ruski 22 0,20%
Rusinski 4 0,04%
Slovački 3 0,03%
Slovenski 252 2,24%
Srpski 57 0,51%
Srpskohrvatski 14 0,12%
Turski 1 0,01%
Ukrajinski 7 0,06%
Ostali jezici 15 0,13%
Nepoznato 16 0,14%
Ukupno 11.246 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 9624 85,58%
Pravoslavci 285 2,53%
Protestanti 23 0,20%
Ostali kršćani 58 0,52%
Muslimani 144 1,28%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,04%
Agnostici i skeptici 149 1,32%
Nisu vjernici i ateisti 575 5,11%
Ne izjašnjavaju se 359 3,19%
Nepoznato 18 0,16%
Ukupno 11.246 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]