Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Umag)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Umag je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 87 km2 imao 13.467 stanovnika, što predstavlja 6,47% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,31% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Umagu je 155 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 8.128 60,35%
Albanci 180 1,34%
Austrijanci 4 0,03%
Bošnjaci 464 3,45%
Bugari 3 0,02%
Crnogorci 58 0,43%
Česi 13 0,10%
Italijani 1.962 14,57%
Mađari 50 0,37%
Makedonci 31 0,23%
Nijemci 14 0,10%
Poljaci 1 0,01%
Romi 17 0,13%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 8 0,06%
Rusini 5 0,04%
Slovaci 14 0,10%
Slovenci 253 1,88%
Srbi 590 4,38%
Turci 29 0,22%
Ukrajinci 9 0,07%
Ostali1 44 0,33%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 56 0,42%
Regionalna pripadnost3 1.171 8,7%
Neraspoređeno4 3 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 330 2,45%
Nepoznato6 28 0,21%
Ukupno 13.467 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 9.877 73,34%
Hrvatskosrpski 5 0,04%
Albanski 176 1,31%
Bosanski 230 1,71%
Bugarski 2 0,01%
Crnogorski 12 0,09%
Češki 7 0,05%
Italijanski 2.526 18,76%
Mađarski 45 0,33%
Makedonski 19 0,14%
Njemački 19 0,14%
Poljski 1 0,01%
Romski 17 0,13%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 9 0,07%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 13 0,10%
Slovenski 241 1,79%
Srpski 138 1,02%
Srpskohrvatski 33 0,25%
Turski 31 0,23%
Ukrajinski 8 0,06%
Ostali jezici 20 0,15%
Nepoznato 35 0,26%
Ukupno 13.467 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 9.901 73,52%
Pravoslavci 620 4,60%
Protestanti 37 0,27%
Ostali kršćani 25 0,19%
Muslimani 669 4,97%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,03%
Agnostici i skeptici 219 1,63%
Nisu vjernici i ateisti 1.284 9,53%
Ne izjašnjavaju se 651 4,83%
Nepoznato 51 0,38%
Ukupno 13.467 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]