Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Biograd na Moru)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Biograd na Moru je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 35,5 km2 imao 5.569 stanovnika, što predstavlja 3,28% od ukupnog broja stanovnika Zadarske županije, odnosno 0,13% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Biogradu na Moru je 157 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.308 95,31%
Albanci 47 0,84%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 19 0,34%
Bugari 1 0,02%
Crnogorci 1 0,02%
Česi 4 0,07%
Italijani 1 0,02%
Mađari 5 0,09%
Makedonci 3 0,05%
Nijemci 4 0,07%
Poljaci 6 0,11%
Slovaci 4 0,07%
Slovenci 14 0,25%
Srbi 106 1,90%
Ukrajinci 1 0,02%
Ostali1 10 0,18%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 3 0,05%
Regionalna pripadnost3 3 0,05%
Neraspoređeno4 2 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 15 0,27%
Nepoznato6 11 0,20%
Ukupno 5.569 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.436 97,61%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 49 0,88%
Bosanski 6 0,11%
Bugarski 1 0,02%
Češki 6 0,11%
Italijanski 2 0,04%
Mađarski 3 0,05%
Makedonski 2 0,04%
Njemački 4 0,07%
Poljski 6 0,11%
Slovački 4 0,07%
Slovenski 13 0,23%
Srpski 20 0,36%
Srpskohrvatski 4 0,07%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 5 0,09%
Nepoznato 6 0,11%
Ukupno 5.569 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.040 90,5%
Pravoslavci 101 1,81%
Protestanti 4 0,07%
Ostali kršćani 9 0,16%
Muslimani 54 0,97%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,04%
Agnostici i skeptici 46 0,83%
Nisu vjernici i ateisti 219 3,93%
Ne izjašnjavaju se 82 1,47%
Nepoznato 11 0,20%
Ukupno 5.569 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]