Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Gornja Dubrava)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Gornja Dubrava je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 61.841 stanovnika, što predstavlja 7,83% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,44% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 58.751 95,00%
Albanci 379 0,61%
Austrijanci 1 <0,01%
Bošnjaci 451 0,73%
Bugari 14 0,02%
Crnogorci 37 0,06%
Česi 101 0,16%
Italijani 19 0,03%
Mađari 57 0,09%
Makedonci 63 0,10%
Nijemci 24 0,04%
Poljaci 9 0,01%
Romi 192 0,31%
Rumuni 3 <0,01%
Rusi 9 0,01%
Rusini 6 0,01%
Slovaci 14 0,02%
Slovenci 69 0,11%
Srbi 959 1,55%
Ukrajinci 25 0,04%
Židovi 3 <0,01%
Ostali1 116 0,19%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 114 0,18%
Regionalna pripadnost3 3 <0,01%
Neraspoređeno4 9 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 240 0,39%
Nepoznato6 173 0,28%
Ukupno 61.841 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 60.493 97,82%
Hrvatskosrpski 5 0,01%
Albanski 378 0,61%
Bosanski 163 0,26%
Bugarski 17 0,03%
Crnogorski 10 0,02%
Češki 64 0,10%
Italijanski 16 0,03%
Mađarski 52 0,08%
Makedonski 60 0,10%
Njemački 23 0,04%
Poljski 9 0,01%
Romski 157 0,25%
Rumunski 2 <0,01%
Ruski 13 0,02%
Rusinski 4 0,01%
Slovački 9 0,01%
Slovenski 48 0,08%
Srpski 93 0,15%
Srpskohrvatski 21 0,03%
Ukrajinski 18 0,03%
Hebrejski 1 <0,01%
Ostali jezici 70 0,11%
Nepoznato 115 0,19%
Ukupno 61.841 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 55.725 90,11%
Pravoslavci 1.018 1,65%
Protestanti 169 0,27%
Ostali kršćani 257 0,42%
Muslimani 1.157 1,87%
Židovi 8 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 26 0,04%
Agnostici i skeptici 348 0,56%
Nisu vjernici i ateisti 1.702 2,75%
Ne izjašnjavaju se 1.204 1,95%
Nepoznato 199 0,32%
Ukupno 61.841 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]