Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Župa dubrovačka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Župa dubrovačka je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 22,81 km2 imala 8.331 stanovnika, što predstavlja 6,80% od ukupnog broja stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno 0,19% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Župi dubrovačkoj je 365 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 7.863 94,38%
Albanci 27 0,32%
Bošnjaci 233 2,80%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 6 0,07%
Česi 3 0,04%
Italijani 2 0,02%
Mađari 13 0,16%
Makedonci 6 0,07%
Nijemci 7 0,08%
Poljaci 1 0,01%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 5 0,06%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 9 0,11%
Srbi 68 0,82%
Židovi 1 0,01%
Ostali1 14 0,17%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 24 0,29%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 17 0,20%
Nepoznato6 27 0,32%
Ukupno 8331 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 8.094 97,16%
Albanski 26 0,31%
Bosanski 98 1,18%
Bugarski 1 0,01%
Crnogorski 2 0,02%
Češki 1 0,01%
Italijanski 1 0,01%
Mađarski 10 0,12%
Makedonski 4 0,05%
Njemački 9 0,11%
Poljski 2 0,02%
Ruski 8 0,10%
Slovenski 7 0,08%
Srpski 19 0,23%
Srpskohrvatski 2 0,02%
Turski 1 0,01%
Hebrejski 1 0,01%
Ostali jezici 19 0,23%
Nepoznato 26 0,31%
Ukupno 8.331 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 7.725 92,73%
Pravoslavci 94 1,13%
Protestanti 7 0,08%
Ostali kršćani 10 0,12%
Muslimani 272 3,26%
Židovi 2 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,04%
Agnostici i skeptici 37 0,44%
Nisu vjernici i ateisti 78 0,94%
Ne izjašnjavaju se 71 0,85%
Nepoznato 31 0,37%
Ukupno 8.331 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]