Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Stenjevec)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Stenjevec je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 51.390 stanovnika, što predstavlja 6,5% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,20% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 48.089 93,58%
Albanci 301 0,59%
Austrijanci 5 0,01%
Bošnjaci 633 1,23%
Bugari 6 0,01%
Crnogorci 55 0,11%
Česi 54 0,11%
Italijani 28 0,05%
Mađari 41 0,08%
Makedonci 44 0,09%
Nijemci 19 0,04%
Poljaci 7 0,01%
Romi 55 0,11%
Rumuni 6 0,01%
Rusi 25 0,05%
Rusini 15 0,03%
Slovaci 15 0,03%
Slovenci 99 0,19%
Srbi 1.052 2,05%
Turci 18 0,04%
Ukrajinci 20 0,04%
Židovi 4 0,01%
Ostali1 196 0,38%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 101 0,20%
Regionalna pripadnost3 20 0,04%
Neraspoređeno4 17 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 338 0,66%
Nepoznato6 127 0,25%
Ukupno 51.390 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 50.084 97,46%
Hrvatskosrpski 19 0,04%
Albanski 248 0,48%
Bosanski 224 0,44%
Bugarski 6 0,01%
Crnogorski 12 0,02%
Češki 37 0,07%
Italijanski 14 0,03%
Mađarski 24 0,05%
Makedonski 32 0,06%
Njemački 18 0,04%
Poljski 8 0,02%
Romski 46 0,09%
Rumunski 6 0,01%
Ruski 34 0,07%
Rusinski 9 0,02%
Slovački 8 0,02%
Slovenski 77 0,15%
Srpski 128 0,25%
Srpskohrvatski 36 0,07%
Turski 11 0,02%
Ukrajinski 6 0,01%
Ostali jezici 179 0,35%
Nepoznato 124 0,24%
Ukupno 51.390 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 43.345 84,35%
Pravoslavci 931 1,81%
Protestanti 193 0,38%
Ostali kršćani 223 0,43%
Muslimani 1.185 2,31%
Židovi 6 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 42 0,08
Agnostici i skeptici 673 1,31%
Nisu vjernici i ateisti 2.792 5,437%
Ne izjašnjavaju se 1.764 3,43%
Nepoznato 151 0,29%
Ukupno 51.390 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]