Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Đakovo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Đakovo je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 170 km2 imao 27.745 stanovnika, što predstavlja 9,10% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 0,65% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Đakovu je 163 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 27.065 97,55%
Albanci 87 0,31%
Austrijanci 1 0%
Bošnjaci 19 0,07%
Crnogorci 6 0,02%
Česi 2 0,01%
Italijani 2 0,01%
Mađari 71 0,26%
Makedonci 6 0,02%
Nijemci 36 0,13%
Poljaci 2 0,01%
Rusi 5 0,02%
Rusini 16 0,06%
Slovaci 51 0,18%
Slovenci 7 0,03%
Srbi 236 0,85%
Ukrajinci 8 0,03%
Ostali1 12 0,04%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 9 0,03%
Regionalna pripadnost3 3 0,01%
Neraspoređeno4 1 0%
Ne izjašnjavaju se5 70 0,25%
Nepoznato6 30 0,11%
Ukupno 27.745 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 27.429 98,86%
Hrvatskosrpski 1 0%
Albanski 82 0,30%
Bosanski 32 0,12%
Crnogorski 1 0%
Češki 3 0,01%
Italijanski 2 0,01%
Mađarski 34 0,12%
Makedonski 3 0,01%
Njemački 9 0,03%
Ruski 4 0,01%
Rusinski 13 0,05%
Slovački 38 0,14%
Slovenski 6 0,02%
Srpski 30 0,11%
Srpskohrvatski 14 0,05%
Ukrajinski 7 0,03%
Ostali jezici 5 0,02%
Nepoznato 32 0,12%
Ukupno 27.745 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 26.806 96,62%
Pravoslavci 233 0,84%
Protestanti 24 0,09%
Ostali kršćani 21 0,08%
Muslimani 97 0,35%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,01%
Agnostici i skeptici 56 0,20%
Nisu vjernici i ateisti 238 0,86%
Ne izjašnjavaju se 225 0,81%
Nepoznato 39 0,14%
Ukupno 27.745 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]