Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Fažana)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Fažana je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 13,86 km2 imala 3.635 stanovnika, što predstavlja 1,74% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,08% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Fažani je 262 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 2.607 71,72%
Albanci 17 0,47%
Bošnjaci 87 2,39%
Bugari 2 0,06%
Crnogorci 22 0,61%
Česi 5 0,14%
Italijani 173 4,76%
Mađari 7 0,19%
Makedonci 18 0,5%
Nijemci 2 0,06%
Romi 25 0,69%
Rumuni 2 0,06%
Rusi 3 0,08%
Slovaci 4 0,11%
Slovenci 22 0,61%
Srbi 200 5,5%
Turci 2 0,06%
Vlasi 1 0,03%
Ostali1 12 0,33%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 28 0,77%
Regionalna pripadnost3 301 8,28%
Neraspoređeno4 1 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 88 2,42%
Nepoznato6 6 0,17%
Ukupno 3.635 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 3.302 90,84%
Albanski 16 0,44%
Bosanski 31 0,85%
Bugarski 2 0,06%
Crnogorski 7 0,19%
Češki 5 0,14%
Italijanski 140 3,85%
Mađarski 5 0,14%
Makedonski 9 0,25%
Njemački 2 0,06%
Romski 20 0,55%
Rumunski 2 0,06%
Ruski 1 0,03%
Slovački 4 0,11%
Slovenski 17 0,47%
Srpski 44 1,21%
Srpskohrvatski 8 0,22%
Turski 2 0,06%
Ostali jezici 11 0,30%
Nepoznato 7 0,19%
Ukupno 3.635 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 2.545 70,01%
Pravoslavci 243 6,69%
Protestanti 13 0,36%
Ostali kršćani 1 0,03%
Muslimani 147 4,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,06%
Agnostici i skeptici 36 0,99%
Nisu vjernici i ateisti 402 11,06%
Ne izjašnjavaju se 233 6,41%
Nepoznato 9 0,25%
Ukupno 3.635 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]