Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Brezovica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Brezovica je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 12.030 stanovnika, što predstavlja 1,52% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 0,28% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 11.707 97,32%
Albanci 8 0,07%
Bošnjaci 73 0,61%
Crnogorci 4 0,03%
Česi 3 0,02%
Mađari 3 0,02%
Makedonci 4 0,03%
Nijemci 6 0,05%
Poljaci 1 0,01%
Romi 18 0,15%
Rumuni 2 0,02%
Rusi 2 0,02%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 7 0,06%
Srbi 88 0,73%
Ukrajinci 2 0,02%
Ostali1 15 0,12%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 26 0,22%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 48 0,40%
Nepoznato6 11 0,09%
Ukupno 12.030 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 11.932 99,19%
Hrvatskosrpski 2 0,02%
Albanski 4 0,03%
Bosanski 26 0,22%
Češki 2 0,02%
Mađarski 2 0,02%
Makedonski 1 0,01%
Njemački 5 0,04%
Poljski 2 0,02%
Romski 6 0,05%
Rumunski 2 0,02%
Ruski 2 0,02%
Slovački 1 0,01%
Slovenski 5 0,04%
Srpski 11 0,09%
Srpskohrvatski 3 0,02%
Ostali jezici 15 0,12%
Nepoznato 9 0,07%
Ukupno 12.030 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 11.276 93,73%
Pravoslavci 91 0,76%
Protestanti 21 0,170%
Ostali kršćani 45 0,37%
Muslimani 115 0,96%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 16 0,13
Agnostici i skeptici 45 0,37%
Nisu vjernici i ateisti 216 1,8%
Ne izjašnjavaju se 186 1,55%
Nepoznato 15 0,12%
Ukupno 12.030 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]