Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Zaprešić)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Zaprešić je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 52,60 km2 imao 25.223 stanovnika, što predstavlja 7,94% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno 0,59% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Zaprešiću je 479 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 24.298 96,33%
Albanci 61 0,24%
Bošnjaci 162 0,64%
Bugari 4 0,02%
Crnogorci 11 0,04%
Česi 26 0,10%
Italijani 6 0,02%
Mađari 28 0,11%
Makedonci 35 0,14%
Nijemci 11 0,04%
Poljaci 4 0,02%
Romi 15 0,06%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 6 0,02%
Rusini 5 0,02%
Slovaci 13 0,05%
Slovenci 55 0,22%
Srbi 261 1,03%
Turci 1 <0,01%
Ukrajinci 7 0,03%
Židovi 3 0,01%
Ostali1 50 0,20%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 31 0,12%
Neraspoređeno4 3 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 103 0,41%
Nepoznato5 22 0,09%
Ukupno 25223 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 24.798 98,32%
Hrvatskosrpski 3 0,01%
Albanski 50 0,20%
Bosanski 79 0,31%
Bugarski 1 <0,01%
Crnogorski 1 <0,01%
Češki 17 0,07%
Italijanski 4 0,02%
Mađarski 19 0,08%
Makedonski 24 0,10%
Njemački 19 0,08%
Poljski 5 0,02%
Romski 8 0,03%
Rumunski 3 0,01%
Ruski 8 0,03%
Rusinski 1 0%
Slovački 12 0,05%
Slovenski 50 0,20%
Srpski 51 0,20%
Srpskohrvatski 9 0,04%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 6 0,02%
Ostali jezici 32 0,13%
Nepoznato 22 0,09%
Ukupno 25.223 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 22,640 89,76%
Pravoslavci 293 1,16%
Protestanti 83 0,33%
Ostali kršćani 65 0,26%
Muslimani 289 1,15%
Židovi 4 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 25 0,10%
Agnostici i skeptici 188 0,75%
Nisu vjernici i ateisti 936 3,71%
Ne izjašnjavaju se 670 2,66%
Nepoznato 22 0,09%
Ukupno 25223 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]