Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Popovača)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Popovača je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 219,40 km2 imao 11.905 stanovnika, što predstavlja 6,90% od ukupnog broja stanovnika Sisačko-moslavačka županije, odnosno 0,28% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Popovači je 54 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 11.392 95,69%
Albanci 60 0,5%
Austrijanci 3 0,03%
Bošnjaci 17 0,14%
Crnogorci 1 0,01%
Česi 12 0,10%
Italijani 62 0,52%
Mađari 8 0,07%
Makedonci 2 0,02%
Nijemci 2 0,02%
Poljaci 2 0,02%
Romi 187 1,57%
Rusi 9 0,08%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 3 0,03%
Slovenci 4 0,03%
Srbi 67 0,56%
Ukrajinci 3 0,03%
Vlasi 1 0,01%
Ostali1 11 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 19 0,16%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 29 0,24%
Nepoznato6 9 0,08%
Ukupno 11905 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 11.564 97,14%
Hrvatskosrpski 1 0,01%
Albanski 57 0,48%
Bosanski 14 0,12%
Češki 9 0,08%
Italijanski 31 0,26%
Mađarski 9 0,08%
Makedonski 3 0,03%
Njemački 6 0,05%
Poljski 2 0,02%
Romski 171 1,44%
Ruski 10 0,08%
Slovenski 3 0,03%
Srpski 8 0,07%
Srpskohrvatski 8 0,07%
Ostali jezici 6 0,05%
Nepoznato 3 0,03%
Ukupno 11.905 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 11.384 95,62%
Pravoslavci 81 0,68%
Protestanti 15 0,13%
Ostali kršćani 27 0,23%
Muslimani 66 0,55%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,01%
Agnostici i skeptici 38 0,32%
Nisu vjernici i ateisti 159 1,34%
Ne izjašnjavaju se 116 0,97%
Nepoznato 18 0,15%
Ukupno 11.905 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]