Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Šibensko-kninska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Šibensko-kninska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 2.984 km2 imala 109.375 stanovnika, što predstavlja 2,55% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Šibensko-kninskoj županiji je 36,65 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%

Narod Broj
stanovnika %

Hrvati 95.582 87,39%
Albanci 379 0,35%
Austrijanci 4 < 0,01%
Bošnjaci 204 0,19%
Bugari 8 0,01%
Crnogorci 66 0,06%
Česi 33 0,03%
Italijani 42 0,04%
Mađari 64 0,06%
Makedonci 76 0,07%
Nijemci 72 0,07%
Poljaci 19 0,02%
Romi 22 0,02%
Rumuni 10 0,01%
Rusi 32 0,03%
Rusini 6 0,01%
Slovaci 38 0,03%
Slovenci 159 0,15%
Srbi 11.518 10,53%
Turci 2 < 0,01%
Ukrajinci 19 0,02%
Židovi 8 0,01%
Ostali1 172 0,16%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 87 0,08%
Regionalna pripadnost3 106 0,1%
Neraspoređeno4 7 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 416 0,38%
Nepoznato6 224 0,2%
Ukupno 109.375 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 102.718 93,91%
Hrvatskosrpski 430 0,39%
Albanski 365 0,33%
Bosanski 173 0,16%
Bugarski 5 < 0,01%
Crnogorski 14 0,01%
Češki 32 0,03%
Italijanski 39 0,04%
Mađarski 55 0,05%
Makedonski 65 0,06%
Njemački 95 0,09%
Poljski 22 0,02%
Romski 11 0,01%
Rumunski 12 0,01%
Ruski 38 0,03%
Rusinski 3 < 0,01%
Slovački 34 0,03%
Slovenski 147 0,13%
Srpski 3.336 3,05%
Srpskohrvatski 1.450 1,33%
Turski 2 < 0,01%
Ukrajinski 15 0,01%
Hebrejski 1 < 0,01%
Ostali jezici 116 0,11%
Nepoznato 197 0,18%
Ukupno 109.375 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 91.343 83,51%
Pravoslavci 11.476 10,49%
Protestanti 190 0,17%
Ostali kršćani 226 0,21%
Muslimani 458 0,42%
Židovi 12 0,01%
Istočne religije 40 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 44 0,04%
Agnostici i skeptici 625 0,57%
Nisu vjernici i ateisti 3.132 2,86%
Ne izjašnjavaju se 1.561 1,43%
Nepoznato 268 0,25%
Ukupno 109.375 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]