Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Novska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Novska je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 319 km2 imao 13.518 stanovnika, što predstavlja 7,84% od ukupnog broja stanovnika Sisačko-moslavačka županije, odnosno 0,32% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Novskoj je 42 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 12.388 91,64%
Albanci 67 0,50%
Bošnjaci 14 0,10%
Crnogorci 3 0,02%
Česi 32 0,24%
Italijani 8 0,06%
Mađari 9 0,07%
Makedonci 1 0,01%
Nijemci 4 0,03%
Romi 170 1,26%
Rumuni 2 0,01%
Slovenci 3 0,02%
Srbi 641 4,74%
Ukrajinci 45 0,33%
Ostali1 8 0,06%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 41 0,30%
Regionalna pripadnost3 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 64 0,47%
Nepoznato6 16 0,12%
Ukupno 13.518 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 13.151 97,29%
Hrvatskosrpski 13 0,1%
Albanski 70 0,52%
Bosanski 17 0,13%
Češki 10 0,07%
Italijanski 2 0,01%
Mađarski 3 0,02%
Njemački 4 0,03%
Poljski 1 0,01%
Romski 163 1,21%
Rumunski 2 0,01%
Slovački 3 0,02%
Slovenski 3 0,02%
Srpski 38 0,28%
Srpskohrvatski 5 0,04%
Ukrajinski 10 0,07%
Nepoznato 23 0,17%
Ukupno 13.518 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 12.159 89,95%
Pravoslavci 712 5,27%
Protestanti 5 0,04%
Ostali kršćani 28 0,21%
Muslimani 256 1,89%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,04%
Agnostici i skeptici 18 0,13%
Nisu vjernici i ateisti 165 1,22%
Ne izjašnjavaju se 150 1,11%
Nepoznato 19 0,14%
Ukupno 13.518 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]