Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Dubrovačko-neretvanska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Dubrovačko-neretvanska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 1.781 km2 imala 122.568 stanovnika, što predstavlja 2,86% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 68,82 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 115.668 94,37%
Albanci 408 0,33%
Austrijanci 5 < 0,01%
Bošnjaci 1.987 1,61%
Bugari 3 < 0,01%
Crnogorci 307 0,25%
Česi 50 0,04%
Italijani 50 0,04%
Mađari 68 0,06%
Makedonci 92 0,08%
Nijemci 94 0,08%
Poljaci 24 0,02%
Romi 12 0,01%
Rumuni 9 0,01%
Rusi 34 0,03%
Rusini 11 0,01%
Slovaci 26 0,02%
Slovenci 161 0,13%
Srbi 2.095 1,71%
Turci 3 < 0,01%
Ukrajinci 21 0,02%
Židovi 12 0,01%
Ostali1 286 0,23%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 267 0,22%
Regionalna pripadnost3 49 0,04%
Neraspoređeno4 21 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 585 0,48%
Nepoznato6 231 0,19%
Ukupno 122.568 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 119.562 97,55%
Hrvatskosrpski 28 0,02%
Albanski 365 0,30%
Bosanski 311 0,66%
Bugarski 3 < 0,01%
Crnogorski 81 0,07%
Češki 47 0,04%
Italijanski 35 0,03%
Mađarski 53 0,04%
Makedonski 68 0,06%
Njemački 131 0,11%
Poljski 24 0,02%
Romski 6 < 0,01%
Rumunski 9 0,01%
Ruski 46 0,04%
Rusinski 9 0,01%
Slovački 26 0,02%
Slovenski 158 0,13%
Srpski 463 0,38%
Srpskohrvatski 78 0,06%
Turski 6 < 0,01%
Ukrajinski 12 0,01%
Hebrejski 1 < 0,01%
Ostali jezici 287 0,23%
Nepoznato 259 0,21%
Ukupno 122.568 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 110.256 89,95%
Pravoslavci 2.509 2,05%
Protestanti 162 0,13%
Ostali kršćani 189 0,15%
Muslimani 2.927 2,39%
Židovi 16 0,01%
Istočne religije 45 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 44 0,04%
Agnostici i skeptici 761 0,62%
Nisu vjernici i ateisti 3.143 2,56%
Ne izjašnjavaju se 2.210 1,80%
Nepoznato 306 0,25%
Ukupno 122.568 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]