Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Pula)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Pula je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 51,65 km2 imao 57.460 stanovnika, što predstavlja 27,62% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 1,34% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Puli je 1112 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 40.302 70,141%
Albanci 605 1,05%
Austrijanci 7 0,01%
Bošnjaci 2011 3,5%
Bugari 15 0,03%
Crnogorci 372 0,65%
Česi 44 0,08%
Italijani 2.545 4,43%
Mađari 165 0,29%
Makedonci 208 0,36%
Nijemci 30 0,05%
Poljaci 27 0,05%
Romi 443 0,77%
Rumuni 15 0,03%
Rusi 37 0,06%
Rusini 21 0,04%
Slovaci 50 0,09%
Slovenci 549 0,96%
Srbi 3.454 6,01%
Turci 1 0%
Ukrajinci 35 0,06%
Vlasi 1 0%
Židovi 3 0,01%
Ostali1 235 0,41%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 509 0,89%
Regionalna pripadnost3 4.152 7,23%
Neraspoređeno4 43 0,07%
Ne izjašnjavaju se5 1.258 2,19%
Nepoznato6 323 0,56%
Ukupno 57.460 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 50.576 88,02%
Hrvatskosrpski 61 0,11%
Albanski 500 0,87%
Bosanski 747 1,3%
Bugarski 6 0,01%
Crnogorski 64 0,11%
Češki 38 0,07%
Italijanski 2.490 4,33%
Mađarski 113 0,20%
Makedonski 182 0,32%
Njemački 36 0,06%
Poljski 23 0,04%
Romski 396 0,69%
Rumunski 17 0,03%
Ruski 47 0,08%
Rusinski 13 0,02%
Slovački 48 0,08%
Slovenski 422 0,73%
Srpski 883 1,54%
Srpskohrvatski 303 0,53%
Turski 4 0,01%
Ukrajinski 17 0,03%
Ostali jezici 97 0,17%
Nepoznato 377 0,66%
Ukupno 57.460 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 37.038 64,46%
Pravoslavci 3.152 5,49%
Protestanti 259 0,45%
Ostali kršćani 340 0,59%
Muslimani 3275 5,70%
Židovi 3 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 82 0,14
Agnostici i skeptici 933 1,62%
Nisu vjernici i ateisti 8.284 14,42%
Ne izjašnjavaju se 3.559 6,19%
Nepoznato 447 0,78%
Ukupno 57.460 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]