Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Dugo Selo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Dugo Selo je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 53,79 km2 imao 17.466 stanovnika, što predstavlja 5,50% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno 0,41% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Dugom Selu je 325 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 16.873 96,60%
Albanci 119 0,68%
Bošnjaci 53 0,30%
Bugari 2 0,01%
Crnogorci 6 0,03%
Česi 15 0,09%
Italijani 9 0,05%
Mađari 12 0,07%
Makedonci 18 0,10%
Poljaci 3 0,02%
Romi 34 0,19%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 4 0,02%
Rusini 3 0,02%
Slovaci 7 0,04%
Slovenci 15 0,09%
Srbi 177 1,01%
Ukrajinci 7 0,04%
Ostali1 10 0,06%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 25 0,14%
Neraspoređeno4 4 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 49 0,28%
Nepoznato6 19 0,11%
Ukupno 17.466 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 17.158 98,24 %
Hrvatskosrpski 9 0,05 %
Albanski 106 0,61 %
Bosanski 30 0,17 %
Bugarski 2 0,01 %
Češki 8 0,05%
Italijanski 6 0,03%
Mađarski 11 0,06%
Makedonski 14 0,08%
Poljski 4 0,02 %
Romski 34 0,19 %
Rumunski 1 0,01 %
Ruski 4 0,02 %
Rusinski 3 0,02 %
Slovački 6 0,03 %
Slovenski 13 0,07%
Srpski 24 0,14%
Srpskohrvatski 12 0,07%
Ukrajinski 2 0,01 %
Ostali jezici 4 0,02 %
Nepoznato 15 0,09%
Ukupno 17.466 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 16.304 93,35%
Pravoslavci 213 1,22%
Protestanti 36 0,21 %
Ostali kršćani 28 0,16 %
Muslimani 117 0,67%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 13 0,07%
Agnostici i skeptici 80 0,46%
Nisu vjernici i ateisti 435 2,49%
Ne izjašnjavaju se 215 1,23%
Nepoznato 18 0,10%
Ukupno 17.466 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]