Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Samobor)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Samobor je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 250 km2 imao 37.633 stanovnika, što predstavlja 11,85% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno 0,88% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Samoboru je 150 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 36.634 97,35%
Albanci 83 0,22%
Austrijanci 3 0,01%
Bošnjaci 92 0,24%
Bugari 3 0,01%
Crnogorci 22 0,06%
Česi 18 0,05%
Italijani 11 0,03%
Mađari 20 0,05%
Makedonci 26 0,07%
Nijemci 20 0,05%
Poljaci 3 0,01%
Romi 5 0,01%
Rusi 7 0,02%
Rusini 9 0,02%
Slovaci 4 0,01%
Slovenci 159 0,42%
Srbi 262 0,69%
Turci 4 0,01%
Ukrajinci 5 0,01%
Židovi 4 0,01%
Ostali1 50 0,13%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 49 0,13%
Regionalna pripadnost3 4 0,01%
Neraspoređeno4 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 106 0,28%
Nepoznato5 28 0,07%
Ukupno 37.633 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5/Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti


Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 37.079 98,53%
Hrvatskosrpski 3 0,01%
Albanski 87 0,23%
Bosanski 58 0,15%
Bugarski 3 0,01%
Crnogorski 5 0,01%
Češki 15 0,04%
Italijanski 11 0,03%
Mađarski 15 0,04%
Makedonski 23 0,06%
Njemački 32 0,09%
Poljski 5 0,01%
Romski 1 0%
Ruski 8 0,02%
Rusinski 3 0,01%
Slovački 3 0,01%
Slovenski 138 0,37%
Srpski 54 0,14%
Srpskohrvatski 13 0,03%
Turski 4 0,01%
Ukrajinski 3 0,01%
Ostali jezici 48 0,13%
Nepoznato 22 0,06%
Ukupno 37.633 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 34.453 91,55%
Pravoslavci 243 0,65%
Protestanti 97 0,26%
Ostali kršćani 88 0,23%
Muslimani 247 0,66%
Židovi 3 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 32 0,09%
Agnostici i skeptici 307 0,82%
Nisu vjernici i ateisti 1.388 3,69%
Ne izjašnjavaju se 721 1,92%
Nepoznato 28 0,07%
Ukupno 37.633 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]