Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vukovarsko-srijemska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Vukovarsko-srijemska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 2.454 km2 imala 179.521 stanovnika, što predstavlja 4,19% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 73,15 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 142.135 79,17%
Albanci 492 0,27%
Austrijanci - -%
Bošnjaci 1.746 0,97%
Bugari 7 < 0,01%
Crnogorci 97 0,05%
Česi 36 0,02%
Italijani 8 < 0,01%
Mađari 1.696 0,94%
Makedonci 100 0,06%
Nijemci 137 0,08%
Poljaci 22 0,01%
Romi 253 0,14%
Rumuni 27 0,02%
Rusi 36 0,02%
Rusini 1.427 0,79%
Slovaci 1.185 0,66%
Slovenci 65 0,04%
Srbi 27.824 15,5%
Turci 2 < 0,01%
Ukrajinci 419 0,23%
Židovi 7 < 0,01%
Ostali1 186 0,1%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 396 0,22%
Regionalna pripadnost3 11 0,01%
Neraspoređeno4 13 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 952 0,53%
Nepoznato6 242 0,13%
Ukupno 179.521 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 151.953 84,64%
Hrvatskosrpski 254 0,14%
Albanski 456 0,25%
Bosanski 1.161 0,65%
Bugarski 6 < 0,01%
Crnogorski 18 0,01%
Češki 14 0,01%
Italijanski 7 < 0,01%
Mađarski 901 0,5%
Makedonski 63 0,04%
Njemački 61 0,03%
Poljski 14 0,01%
Romski 233 0,13%
Rumunski 26 0,01%
Ruski 25 0,01%
Rusinski 1.150 0,64%
Slovački 980 0,55%
Slovenski 40 0,02%
Srpski 20.955 11,67%
Srpskohrvatski 554 0,31%
Turski 5 < 0,01%
Ukrajinski 267 0,15%
Ostali jezici 78 0,04%
Nepoznato 300 0,17%
Ukupno 179.521 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 142.066 79,14%
Pravoslavci 27.870 15,52%
Protestanti 1.917 1,07%
Ostali kršćani 560 0,31%
Muslimani 2.619 1,46%
Židovi 2 < 0,01%
Istočne religije 22 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 35 0,02%
Agnostici i skeptici 308 0,17%
Nisu vjernici i ateisti 1.933 1,08%
Ne izjašnjavaju se 1.905 1,06%
Nepoznato 284 0,16%
Ukupno 179.521 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]