Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Donji grad)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Donji Grad je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 37.024 stanovnika, što predstavlja 4,69% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 0,86% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 34.222 92,43%
Albanci 166 0,45%
Austrijanci 10 0,03%
Bošnjaci 261 0,70%
Bugari 5 0,01%
Crnogorci 87 0,23%
Česi 32 0,09%
Italijani 51 0,14%
Mađari 63 0,17%
Makedonci 46 0,12%
Nijemci 22 0,06%
Poljaci 9 0,02%
Romi 21 0,06%
Rumuni 5 0,01%
Rusi 22 0,06%
Rusini 8 0,02%
Slovaci 5 0,01%
Slovenci 193 0,52%
Srbi 841 2,27%
Turci 12 0,03%
Ukrajinci 18 0,05%
Vlasi 2 0,01%
Židovi 104 0,28%
Ostali1 176 0,48%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 61 0,16%
Regionalna pripadnost3 30 0,08%
Neraspoređeno4 19 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 469 1,27%
Nepoznato6 64 0,17%
Ukupno 37.024 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 35887 96,93%
Hrvatskosrpski 9 0,02%
Albanski 137 0,37%
Bosanski 109 0,29%
Bugarski 3 0,01%
Crnogorski 18 0,05%
Češki 22 0,06%
Italijanski 44 0,12%
Mađarski 54 0,15%
Makedonski 47 0,13%
Njemački 48 0,13%
Poljski 7 0,02%
Romski 13 0,04%
Rumunski 5 0,01%
Ruski 23 0,06%
Rusinski 6 0,02%
Slovački 4 0,01%
Slovenski 152 0,41%
Srpski 127 0,34%
Srpskohrvatski 42 0,11%
Turski 4 0,01%
Ukrajinski 11 0,03%
Vlaški 1 <0,01%
Hebrejski 12 0,03%
Ostali jezici 174 0,477%
Nepoznato 65 0,18%
Ukupno 37.024 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 27337 73,84%
Pravoslavci 613 1,66%
Protestanti 197 0,53%
Ostali kršćani 191 0,52%
Muslimani 564 1,52%
Židovi 96 0,26%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 120 0,32%
Agnostici i skeptici 1.174 3,17%
Nisu vjernici i ateisti 4.453 12,03%
Ne izjašnjavaju se 2060 5,56%
Nepoznato 89 0,24%
Ukupno 37.024 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]