Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Grubišno Polje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Grubišno Polje je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 269 km2 imao 6.478 stanovnika, što predstavlja 5,41% od ukupnog broja stanovnika Bjelovarsko-bilogorska županije, odnosno 0,15% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Grubišnom Polju je 24 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 4.383 67,66%
Albanci 35 0,54%
Bošnjaci 6 0,09%
Crnogorci 3 0,05%
Česi 1.109 17,12%
Italijani 5 0,08%
Mađari 168 2,59%
Makedonci 9 0,14%
Nijemci 6 0,09%
Romi 45 0,69%
Rumuni 1 0,02%
Rusi 1 0,02%
Rusini 1 0,02%
Slovaci 7 0,11%
Slovenci 10 0,15%
Srbi 576 8,89%
Ukrajinci 1 0,02%
Židovi 1 0,02%
Ostali1 5 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 16 0,25%
Neraspoređeno4 3 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 83 1,28%
Nepoznato6 4 0,06%
Ukupno 6.478 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.589 86,281%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 32 0,49%
Bosanski 18 0,28%
Češki 726 11,21%
Italijanski 3 0,05%
Mađarski 17 0,26%
Makedonski 2 0,03%
Njemački 4 0,06%
Romski 12 0,19%
Rumunski 1 0,02%
Ruski 1 0,02%
Rusinski 1 0,02%
Slovački 2 0,03%
Slovenski 6 0,09%
Srpski 43 0,66%
Srpskohrvatski 2 0,03%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 6 0,09%
Nepoznato 11 0,17%
Ukupno 6.478 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.476 84,531%
Pravoslavci 570 8,80%
Protestanti 20 0,31%
Ostali kršćani 74 1,14%
Muslimani 40 0,62%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,06%
Agnostici i skeptici 21 0,32%
Nisu vjernici i ateisti 160 2,47%
Ne izjašnjavaju se 100 1,54%
Nepoznato 12 0,19%
Ukupno 6.478 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]