Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Poreč)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Poreč je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 139 km2 imao 16.696 stanovnika, što predstavlja 8,02% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,39% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Poreču je 120 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 12.492 74,82%
Albanci 446 2,67%
Austrijanci 3 0,02%
Bošnjaci 326 1,95%
Bugari 2 0,01%
Crnogorci 32 0,19%
Česi 12 0,07%
Italijani 540 3,23%
Mađari 51 0,31%
Makedonci 61 0,37%
Nijemci 43 0,26%
Poljaci 4 0,02%
Romi 1 0,01%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 12 0,07%
Rusini 2 0,01%
Slovaci 18 0,11%
Slovenci 116 0,69%
Srbi 566 3,39%
Turci 7 0,04%
Ukrajinci 9 0,05%
Vlasi 1 0,01%
Židovi 6 0,04%
Ostali1 88 0,53%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 59 0,35%
Regionalna pripadnost3 1406 8,42%
Neraspoređeno4 7 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 341 2,04%
Nepoznato6 43 0,26%
Ukupno 16.696 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 14.865 89,03%
Hrvatskosrpski 12 0,07%
Albanski 401 2,40%
Bosanski 164 0,98%
Bugarski 2 0,01%
Crnogorski 9 0,05%
Češki 8 0,05%
Italijanski 607 3,64%
Mađarski 39 0,23%
Makedonski 57 0,34%
Njemački 42 0,25%
Poljski 5 0,03%
Romski 1 0,01%
Rumunski 2 0,01%
Ruski 13 0,08%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 16 0,10%
Slovenski 122 0,73%
Srpski 147 0,88%
Srpskohrvatski 69 0,41%
Turski 6 0,04%
Ukrajinski 5 0,03%
Vlaški 1 0,01%
Ostali jezici 48 0,29%
Nepoznato 54 0,32%
Ukupno 16.696 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 12.898 77,25%
Pravoslavci 576 3,45%
Protestanti 50 0,30%
Ostali kršćani 41 0,25%
Muslimani 710 4,25%
Židovi 6 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 11 0,07%
Agnostici i skeptici 172 1,03%
Nisu vjernici i ateisti 1.356 8,12%
Ne izjašnjavaju se 806 4,83%
Nepoznato 62 0,37%
Ukupno 16.696 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]