Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Požeško-slavonska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Požeško-slavonska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 1.823 km2 imala 78.034 stanovnika, što predstavlja 1,82% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Požeško-slavonskoj županiji je 42,81 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 70.529 90,38%
Albanci 196 0,25%
Austrijanci 2 < 0,01%
Bošnjaci 48 0,06%
Bugari 3 < 0,01%
Crnogorci 14 0,02%
Česi 649 0,83%
Italijani 592 0,76%
Mađari 164 0,21%
Makedonci 55 0,07%
Nijemci 43 0,06%
Poljaci 9 0,01%
Romi 13 0,02%
Rumuni 4 0,01%
Rusi 7 0,01%
Rusini 9 0,01%
Slovaci 95 0,12%
Slovenci 35 0,04%
Srbi 4.680 6%
Ukrajinci 15 0,02%
Židovi 1 < 0,01%
Ostali1 61 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 225 0,29%
Regionalna pripadnost3 26 0,03%
Neraspoređeno4 5 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 444 0,57%
Nepoznato6 110 0,14%
Ukupno 78.034 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 76.483 98,01%
Hrvatskosrpski 105 0,13%
Albanski 189 0,24%
Bosanski 127 0,16%
Bugarski 5 0,01%
Češki 167 0,21%
Italijanski 96 0,12%
Mađarski 50 0,06%
Makedonski 29 0,04%
Njemački 31 0,04%
Poljski 8 0,01%
Romski 8 0,01%
Rumunski 6 0,01%
Ruski 10 0,01%
Rusinski 5 0,01%
Slovački 20 0,03%
Slovenski 27 0,03%
Srpski 363 0,47%
Srpskohrvatski 182 0,23%
Ukrajinski 9 0,01%
Ostali jezici 22 0,03%
Nepoznato 92 0,12%
Ukupno 78.034 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 70.064 89,79%
Pravoslavci 4.852 6,22%
Protestanti 264 0,34%
Ostali kršćani 213 0,27%
Muslimani 266 0,34%
Židovi 1 < 0,01%
Istočne religije 10 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 8 0,01%
Agnostici i skeptici 277 0,35%
Nisu vjernici i ateisti 1.083 1,39%
Ne izjašnjavaju se 882 1,13%
Nepoznato 114 0,15%
Ukupno 78.034 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]