Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Splitsko-dalmatinska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Splitsko-dalmatinska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 4.534 km2 imala 454.798 stanovnika, što predstavlja 10,61% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 100,31 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 441.526 97,08%
Albanci 1.025 0,23%
Austrijanci 21 < 0,01%
Bošnjaci 1.389 0,31%
Bugari 48 0,01%
Crnogorci 485 0,11%
Česi 175 0,04%
Italijani 134 0,03%
Mađari 228 0,05%
Makedonci 318 0,07%
Nijemci 220 0,05%
Poljaci 85 0,02%
Romi 8 < 0,01%
Rumuni 18 < 0,01%
Rusi 124 0,03%
Rusini 18 < 0,01%
Slovaci 129 0,03%
Slovenci 575 0,13%
Srbi 4.797 1,05%
Turci 43 0,01%
Ukrajinci 62 0,01%
Vlasi 2 < 0,01%
Židovi 31 0,01%
Ostali1 655 0,14%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 252 0,06%
Regionalna pripadnost3 396 0,09%
Neraspoređeno4 46 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 1.205 0,26%
Nepoznato6 783 0,17%
Ukupno 454.798 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 447.907 98,48%
Hrvatskosrpski 45 0,01%
Albanski 950 0,21%
Bosanski 1.048 0,23%
Bugarski 40 0,01%
Crnogorski 130 0,03%
Češki 175 0,04%
Italijanski 134 0,03%
Mađarski 200 0,04%
Makedonski 266 0,06%
Njemački 295 0,06%
Poljski 97 0,02%
Romski 2 < 0,01%
Rumunski 26 0,01%
Ruski 168 0,04%
Rusinski 16 < 0,01%
Slovački 125 0,03%
Slovenski 485 0,11%
Srpski 1.144 0,25%
Srpskohrvatski 167 0,04%
Turski 38 0,01%
Ukrajinski 40 0,01%
Hebrejski 1 < 0,01%
Ostali jezici 559 0,12%
Nepoznato 740 0,16%
Ukupno 454.798 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 413.158 90,84%
Pravoslavci 4.638 1,02%
Protestanti 652 0,14%
Ostali kršćani 1.073 0,24%
Muslimani 2.282 0,5%
Židovi 32 0,01%
Istočne religije 237 0,05%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 256 0,06%
Agnostici i skeptici 4.308 0,95%
Nisu vjernici i ateisti 18.307 4,03%
Ne izjašnjavaju se 8.649 1,9%
Nepoznato 1.206 0,27%
Ukupno 454.798 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]