Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Gospić)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Gospić je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 967 km2 imao 12.745 stanovnika, što predstavlja 25,03% od ukupnog broja stanovnika Ličko-senjska županije, odnosno 0,30% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Gospiću je 13 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 11.860 93,06%
Albanci 54 0,42%
Bošnjaci 49 0,38%
Bugari 2 0,02%
Crnogorci 1 0,01%
Česi 6 0,05%
Mađari 4 0,03%
Makedonci 8 0,06%
Nijemci 2 0,02%
Romi 16 0,13%
Rumuni 9 0,07%
Rusi 1 0,01%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 5 0,04%
Srbi 609 4,78%
Ostali1 6 0,05%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 55 0,43%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 37 0,29%
Nepoznato6 19 0,15%
Ukupno 12.745 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 12.486 97,97%
Hrvatskosrpski 2 0,02%
Albanski 45 0,35%
Bosanski 56 0,44%
Bugarski 2 0,02%
Crnogorski 1 0,01%
Češki 2 0,02%
Mađarski 1 0,01%
Makedonski 8 0,06%
Njemački 2 0,02%
Romski 6 0,05%
Rumunski 11 0,09%
Ruski 1 0,01%
Slovenski 6 0,05%
Srpski 80 0,63%
Srpskohrvatski 8 0,06%
Ukrajinski 2 0,02%
Ostali jezici 6 0,05%
Nepoznato 20 0,16%
Ukupno 12.745 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 11.687 91,7%
Pravoslavci 590 4,63%
Ostali kršćani 34 0,27%
Muslimani 117 0,92%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,05%
Agnostici i skeptici 36 0,28%
Nisu vjernici i ateisti 137 1,07%
Ne izjašnjavaju se 120 0,94%
Nepoznato 17 0,13%
Ukupno 12.745 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]