Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Našice)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Našice je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 200 km2 imao 16.224 stanovnika, što predstavlja 5,32% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 0,38% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Našicama je 81 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 14.284 88,04%
Albanci 50 0,31%
Austrijanci 2 0,01%
Bošnjaci 21 0,13%
Crnogorci 2 0,01%
Česi 3 0,02%
Italijani 3 0,02%
Mađari 22 0,14%
Makedonci 17 0,10%
Nijemci 9 0,06%
Poljaci 2 0,01%
Romi 4 0,02%
Rusi 2 0,01%
Slovaci 1.078 6,64%
Slovenci 7 0,04%
Srbi 588 3,62%
Ostali1 19 0,12%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 18 0,11%
Regionalna pripadnost3 5 0,03%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 78 0,48%
Nepoznato6 9 0,06%
Ukupno 16.224 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 15.158 93,43%
Hrvatskosrpski 5 0,03%
Albanski 41 0,25%
Bosanski 17 0,10%
Italijanski 2 0,01%
Mađarski 14 0,09%
Makedonski 9 0,06%
Njemački 8 0,05%
Romski 3 0,02%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 1 0,01%
Slovački 898 5,54%
Slovenski 5 0,03%
Srpski 32 0,20%
Srpskohrvatski 1 0,01%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 13 0,08%
Nepoznato 15 0,09%
Ukupno 16.224 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 14.915 91,93%
Pravoslavci 560 3,45%
Protestanti 85 0,52%
Ostali kršćani 74 0,46%
Muslimani 64 0,39%
Agnostici i skeptici 54 0,33%
Nisu vjernici i ateisti 264 1,63%
Ne izjašnjavaju se 183 1,13%
Nepoznato 21 0,13%
Ukupno 16.224 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]