Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Požega)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Požega je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 133,91 km2 imao 26.248 stanovnika, što predstavlja 33,64% od ukupnog broja stanovnika Požeško-slavonske županije, odnosno 0,61% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Požegi je 196 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 24.474 93,24%
Albanci 100 0,38%
Bošnjaci 20 0,08%
Crnogorci 9 0,03%
Česi 40 0,15%
Italijani 9 0,03%
Mađari 28 0,11%
Makedonci 25 0,10%
Nijemci 12 0,05%
Poljaci 3 0,01%
Romi 9 0,03%
Rusi 2 0,01%
Rusini 8 0,03%
Slovaci 9 0,03%
Slovenci 17 0,06%
Srbi 1.222 4,66%
Ukrajinci 3 0,01%
Ostali1 21 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 44 0,17%
Regionalna pripadnost3 19 0,07%
Neraspoređeno4 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 146 0,56%
Nepoznato6 26 0,10%
Ukupno 26.248 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 25.875 98,58%
Hrvatskosrpski 4 0,02%
Albanski 102 0,39%
Bosanski 37 0,14%
Češki 11 0,04%
Italijanski 3 0,01%
Mađarski 16 0,06%
Makedonski 11 0,04%
Njemački 10 0,04%
Poljski 3 0,01%
Romski 5 0,02%
Ruski 4 0,02%
Rusinski 5 0,02%
Slovački 4 0,02%
Slovenski 11 0,04%
Srpski 82 0,31%
Srpskohrvatski 19 0,07%
Ukrajinski 3 0,01%
Ostali jezici 11 0,04%
Nepoznato 32 0,12%
Ukupno 26.248 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 23.575 89,82%
Pravoslavci 1.215 4,63%
Protestanti 73 0,28%
Ostali kršćani 76 0,29%
Muslimani 126 0,48%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,01
Agnostici i skeptici 161 0,61%
Nisu vjernici i ateisti 586 2,23%
Ne izjašnjavaju se 403 1,54%
Nepoznato 24 0,09%
Ukupno 26.248 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]