Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Maksimir)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Maksimir je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 48.902 stanovnika, što predstavlja 6,19% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,14% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 46.012 94,09%
Albanci 229 0,47%
Austrijanci 13 0,03%
Bošnjaci 300 0,61%
Bugari 5 0,01%
Crnogorci 72 0,15%
Česi 59 0,12%
Italijani 42 0,09%
Mađari 59 0,12%
Makedonci 88 0,18%
Nijemci 32 0,07%
Poljaci 14 0,03%
Romi 29 0,06%
Rumuni 4 0,01%
Rusi 25 0,05%
Rusini 14 0,03%
Slovaci 15 0,03%
Slovenci 172 0,35%
Srbi 849 1,74%
Turci 7 0,01%
Ukrajinci 25 0,05%
Židovi 30 0,06%
Ostali1 145 0,30%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 72 0,15%
Regionalna pripadnost3 11 0,02%
Neraspoređeno4 23 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 382 0,78%
Nepoznato6 174 0,36%
Ukupno 48.902 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 47.572 97,281%
Hrvatskosrpski 8 0,02%
Albanski 240 0,49%
Bosanski 118 0,24%
Bugarski 5 0,01%
Crnogorski 9 0,02%
Češki 43 0,09%
Italijanski 38 0,08%
Mađarski 44 0,09%
Makedonski 75 0,15%
Njemački 52 0,11%
Poljski 13 0,03%
Romski 8 0,02%
Rumunski 4 0,01%
Ruski 37 0,08%
Rusinski 10 0,02%
Slovački 10 0,02%
Slovenski 134 0,27%
Srpski 121 0,25%
Srpskohrvatski 24 0,05%
Turski 9 0,02%
Ukrajinski 17 0,03%
Hebrejski 3 0,01%
Ostali jezici 137 0,28%
Nepoznato 171 0,35%
Ukupno 48.902 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 40.308 82,43%
Pravoslavci 665 1,36%
Protestanti 162 0,33%
Ostali kršćani 167 0,34%
Muslimani 682 1,39%
Židovi 26 0,05%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 84 0,17
Agnostici i skeptici 908 1,86%
Nisu vjernici i ateisti 3667 7,5%
Ne izjašnjavaju se 1.919 3,92%
Nepoznato 254 0,52%
Ukupno 48.902 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]