Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Kastav)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Kastav je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 11 km2 imao 10.440 stanovnika, što predstavlja 3,52% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,24% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Kastavu je 949 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 9.068 86,86%
Albanci 104 1%
Austrijanci 1 0,01%
Bošnjaci 216 2,07%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 22 0,21%
Česi 10 0,10%
Italijani 99 0,95%
Mađari 20 0,19%
Makedonci 21 0,20%
Nijemci 5 0,05%
Poljaci 4 0,04%
Romi 10 0,1%
Rusi 2 0,02%
Rusini 2 0,02%
Slovaci 2 0,02%
Slovenci 69 0,66%
Srbi 482 4,62%
Ukrajinci 4 0,04%
Židovi 1 0,01%
Ostali1 37 0,35%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 74 0,71%
Regionalna pripadnost3 18 0,17%
Neraspoređeno4 2 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 163 1,56%
Nepoznato6 3 0,03%
Ukupno 10.440 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 9.942 95,23%
Hrvatskosrpski 6 0,06%
Albanski 109 1,04%
Bosanski 61 0,58%
Bugarski 2 0,02%
Crnogorski 2 0,02%
Češki 16 0,15%
Italijanski 82 0,79%
Mađarski 14 0,13%
Makedonski 19 0,18%
Njemački 9 0,09%
Poljski 2 0,02%
Romski 4 0,04%
Ruski 4 0,04%
Rusinski 2 0,02%
Slovački 1 0,01%
Slovenski 50 0,48%
Srpski 72 0,69%
Srpskohrvatski 23 0,22%
Ukrajinski 3 0,03%
Ostali jezici 14 0,13%
Nepoznato 3 0,03%
Ukupno 10.440 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 8.109 77,670%
Pravoslavci 530 5,08%
Protestanti 42 0,40%
Ostali kršćani 36 0,34%
Muslimani 327 3,13%
Židovi 3 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,02%
Agnostici i skeptici 185 1,77%
Nisu vjernici i ateisti 779 7,46%
Ne izjašnjavaju se 412 3,95%
Nepoznato 8 0,08%
Ukupno 10.440 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]