Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Solin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Solin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 18,37 km2 imao 23.926 stanovnika, što predstavlja 5,26% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 0,56% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Solinu je 1302 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 23.557 98,46%
Albanci 8 0,03%
Austrijanci 1 0%
Bošnjaci 79 0,33%
Bugari 3 0,01%
Crnogorci 9 0,04%
Česi 4 0,02%
Italijani 2 0,01%
Mađari 10 0,04%
Makedonci 8 0,03%
Nijemci 1 0%
Poljaci 3 0,01%
Rusi 7 0,03%
Rusini 5 0,02%
Slovaci 3 0,01%
Slovenci 19 0,08%
Srbi 110 0,46%
Ukrajinci 6 0,03%
Ostali1 22 0,09%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 5 0,02%
Regionalna pripadnost3 18 0,08%
Neraspoređeno4 1 0%
Ne izjašnjavaju se5 30 0,13%
Nepoznato6 15 0,06%
Ukupno 23926 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 23.725 99,16%
Hrvatskosrpski 1 0%
Albanski 8 0,03%
Bosanski 75 0,31%
Bugarski 2 0,01%
Crnogorski 4 0,02%
Češki 3 0,01%
Italijanski 1 0%
Mađarski 9 0,04%
Makedonski 6 0,03%
Njemački 4 0,02%
Poljski 3 0,01%
Ruski 13 0,05%
Rusinski 3 0,01%
Slovački 3 0,01%
Slovenski 9 0,04%
Srpski 24 0,10%
Srpskohrvatski 3 0,01%
Ukrajinski 2 0,01%
Ostali jezici 19 0,08%
Nepoznato 9 0,04%
Ukupno 23.926 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 22.636 94,61%
Pravoslavci 146 0,61%
Protestanti 52 0,22%
Ostali kršćani 41 0,17%
Muslimani 106 0,44%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 15 0,06%
Agnostici i skeptici 155 0,65%
Nisu vjernici i ateisti 461 1,93%
Ne izjašnjavaju se 274 1,15%
Nepoznato 29 0,12%
Ukupno 23.926 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]