Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Petrinja)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Petrinja je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 380,65 km2 imao 24.671 stanovnika, što predstavlja 14,31% od ukupnog broja stanovnika Sisačko-moslavačka županije, odnosno 0,58% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Petrinji je 65 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 20.925 84,823%
Albanci 58 0,24%
Bošnjaci 386 1,56%
Bugari 2 0,01%
Crnogorci 6 0,02%
Česi 17 0,07%
Italijani 8 0,03%
Mađari 12 0,05%
Makedonci 20 0,08%
Nijemci 6 0,02%
Poljaci 1 <0,01%
Romi 30 0,12%
Rumuni 1 <0,01%
Rusi 3 0,01%
Slovaci 6 0,02%
Slovenci 11 0,04%
Srbi 2710 10,98%
Turci 1 <0,01%
Ukrajinci 8 0,03%
Ostali1 27 0,11%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 110 0,45%
Neraspoređeno4 1 <0,01%
Ne izjašnjavaju se5 289 1,17%
Nepoznato6 33 0,13%
Ukupno 24.671 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3] 4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 24.154 97,91%
Hrvatskosrpski 13 0,05%
Albanski 51 0,21%
Bosanski 107 0,43%
Bugarski 2 0,01%
Crnogorski 2 0,01%
Češki 5 0,02%
Italijanski 5 0,02%
Mađarski 8 0,03%
Makedonski 12 0,05%
Njemački 11 0,04%
Poljski 2 0,01%
Romski 22 0,09%
Rumunski 2 0,01%
Ruski 3 0,01%
Slovački 5 0,02%
Slovenski 11 0,04%
Srpski 177 0,72%
Srpskohrvatski 12 0,05%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 8 0,03%
Ostali jezici 19 0,08%
Nepoznato 39 0,16%
Ukupno 24.671 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 19.826 80,36%
Pravoslavci 2570 10,42%
Protestanti 142 0,58%
Ostali kršćani 57 0,23%
Muslimani 607 2,46%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,02
Agnostici i skeptici 134 0,54%
Nisu vjernici i ateisti 716 2,90%
Ne izjašnjavaju se 569 2,31%
Nepoznato 40 0,16%
Ukupno 24.671 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]