Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Podsused - Vrapče)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Podsused - Vrapče je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 45.759 stanovnika, što predstavlja 5,79% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,07% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 43.625 95,34%
Albanci 212 0,46%
Austrijanci 5 0,01%
Bošnjaci 255 0,56%
Bugari 6 0,01%
Crnogorci 57 0,12%
Česi 43 0,09%
Italijani 29 0,06%
Mađari 43 0,09%
Makedonci 39 0,09%
Nijemci 35 0,08%
Poljaci 7 0,02%
Romi 86 0,19%
Rumuni 12 0,03%
Rusi 5 0,01%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 21 0,05%
Slovenci 82 0,18%
Srbi 583 1,27%
Turci 2 <0,01%
Ukrajinci 17 0,04%
Vlasi 2 <0,01%
Židovi 5 0,01%
Ostali1 115 0,25%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 50 0,11%
Regionalna pripadnost3 8 0,02%
Neraspoređeno4 8 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 210 0,46%
Nepoznato6 196 0,43%
Ukupno 45.759 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 44.687 97,66%
Hrvatskosrpski 7 0,02%
Albanski 192 0,42%
Bosanski 95 0,21%
Bugarski 4 0,01%
Crnogorski 17 0,04%
Češki 25 0,05%
Italijanski 14 0,03%
Mađarski 32 0,07%
Makedonski 28 0,06%
Njemački 32 0,07%
Poljski 9 0,02%
Romski 70 0,15%
Rumunski 12 0,03%
Ruski 9 0,02%
Slovački 13 0,03%
Slovenski 61 0,13%
Srpski 110 0,24%
Srpskohrvatski 36 0,08%
Turski 2 <0,01%
Ukrajinski 15 0,03%
Ostali jezici 95 0,21%
Nepoznato 194 0,42%
Ukupno 45.759 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 40.071 87,57%
Pravoslavci 604 1,32%
Protestanti 164 0,36%
Ostali kršćani 186 0,41%
Muslimani 569 1,24%
Židovi 1 <0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 47 0,10%
Agnostici i skeptici 488 1,07%
Nisu vjernici i ateisti 1.946 4,25%
Ne izjašnjavaju se 1.290 2,828%
Nepoznato 328 0,72%
Ukupno 45.759 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]