Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Krk)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Krk je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od - km2 imao 6.281 stanovnika, što predstavlja 2,12% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,15 % od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Krku je - stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.738 91,5%
Albanci 90 1,43%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 96 1,53%
Crnogorci 9 0,14%
Česi 1 0,02%
Italijani 21 0,33%
Mađari 14 0,22%
Makedonci 5 0,08%
Nijemci 16 0,25%
Poljaci 2 0,03%
Rusi 1 0,02%
Slovaci 7 0,11%
Slovenci 24 0,38%
Srbi 134 2,13%
Turci 2 0,03%
Židovi 1 0,02%
Ostali1 13 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 22 0,35%
Regionalna pripadnost3 4 0,06%
Neraspoređeno4 3 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 41 0,65%
Nepoznato6 36 0,57%
Ukupno 6281 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.929 94,40%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 87 1,39%
Bosanski 63 1%
Crnogorski 1 0,02%
Italijanski 33 0,53%
Mađarski 12 0,19%
Makedonski 6 0,10%
Njemački 18 0,29%
Poljski 3 0,05%
Romski 6 0,1%
Ruski 1 0,02%
Slovački 8 0,13%
Slovenski 24 0,38%
Srpski 16 0,25%
Srpskohrvatski 25 0,40%
Turski 1 0,02%
Ostali jezici 8 0,13%
Nepoznato 39 0,62%
Ukupno 6.281 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.413 86,18%
Pravoslavci 138 2,20%
Protestanti 6 0,10%
Ostali kršćani 19 0,30%
Muslimani 177 2,82%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,06%
Agnostici i skeptici 53 0,84%
Nisu vjernici i ateisti 289 4,60%
Ne izjašnjavaju se 145 2,31%
Nepoznato 34 0,54%
Ukupno 6.281 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]