Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Zadar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Zadar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 194 km2 imao 75.062 stanovnika, što predstavlja 44,15% od ukupnog broja stanovnika Zadarske županije, odnosno 1,75% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Zadru je 387 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 70.674 94,15%
Albanci 535 0,71%
Austrijanci 4 0,01%
Bošnjaci 247 0,33%
Bugari 5 0,01%
Crnogorci 81 0,11%
Česi 22 0,03%
Italijani 90 0,12%
Mađari 52 0,07%
Makedonci 83 0,11%
Nijemci 55 0,07%
Poljaci 17 0,02%
Romi 4 0,01%
Rumuni 3 0%
Rusi 19 0,03%
Rusini 7 0,01%
Slovaci 33 0,04%
Slovenci 153 0,20%
Srbi 2168 2,89%
Turci 4 0,01%
Ukrajinci 16 0,02%
Vlasi 1 0%
Židovi 4 0,01%
Ostali1 156 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 81 0,11%
Regionalna pripadnost3 52 0,07%
Neraspoređeno4 26 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 372 0,5%
Nepoznato6 98 0,13%
Ukupno 75.062 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 73.207 97,53%
Hrvatskosrpski 45 0,06%
Albanski 492 0,66%
Bosanski 161 0,21%
Bugarski 6 0,01%
Crnogorski 17 0,02%
Češki 17 0,02%
Italijanski 98 0,13%
Mađarski 50 0,07%
Makedonski 58 0,08%
Njemački 80 0,11%
Poljski 17 0,02%
Romski 1 0%
Rumunski 3 0%
Ruski 28 0,04%
Rusinski 4 0,01%
Slovački 24 0,03%
Slovenski 149 0,20%
Srpski 244 0,33%
Srpskohrvatski 94 0,13%
Turski 3 0%
Ukrajinski 8 0,01%
Ostali jezici 148 0,20%
Nepoznato 108 0,14%
Ukupno 75.062 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 66.474 88,56%
Pravoslavci 2093 2,79%
Protestanti 138 0,18%
Ostali kršćani 286 0,38%
Muslimani 537 0,72%
Židovi 8 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 64 0,09%
Agnostici i skeptici 719 0,96%
Nisu vjernici i ateisti 2938 3,91%
Ne izjašnjavaju se 1.509 2,01%
Nepoznato 250 0,33%
Ukupno 75.062 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]