Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Osijek)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Osijek je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 275 km2 imao 108.048 stanovnika, što predstavlja 35,42% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 2,52% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Osijeku je 393 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 96.746 89,54%
Albanci 437 0,40%
Austrijanci 12 0,01%
Bošnjaci 257 0,24%
Bugari 13 0,01%
Crnogorci 155 0,14%
Česi 41 0,04%
Italijani 25 0,02%
Mađari 979 0,91%
Makedonci 189 0,17%
Nijemci 263 0,24%
Poljaci 14 0,01%
Romi 136 0,13%
Rumuni 21 0,02%
Rusi 19 0,02%
Rusini 58 0,05%
Slovaci 261 0,24%
Slovenci 118 0,11%
Srbi 6751 6,25%
Turci 2 0%
Ukrajinci 54 0,05%
Vlasi 2 0%
Židovi 31 0,03%
Ostali1 170 0,16%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 230 0,21%
Regionalna pripadnost3 40 0,04%
Neraspoređeno4 40 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 846 0,78%
Nepoznato6 138 0,13%
Ukupno 108.048 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 104.032 96,28%
Hrvatskosrpski 139 0,13%
Albanski 389 0,36%
Bosanski 170 0,16%
Bugarski 7 0,01%
Crnogorski 22 0,02%
Češki 22 0,02%
Italijanski 17 0,02%
Mađarski 642 0,59%
Makedonski 102 0,09%
Njemački 107 0,10%
Poljski 12 0,01%
Romski 99 0,09%
Rumunski 20 0,02%
Ruski 16 0,01%
Rusinski 37 0,03%
Slovački 178 0,16%
Slovenski 61 0,06%
Srpski 1.456 1,35%
Srpskohrvatski 244 0,23%
Turski 4 0%
Ukrajinski 40 0,04%
Vlaški 1 0%
Ostali jezici 86 0,08%
Nepoznato 145 0,13%
Ukupno 108.048 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 91.175 84,38%
Pravoslavci 6.877 6,36%
Protestanti 970 0,90%
Ostali kršćani 399 0,37%
Muslimani 844 0,78%
Židovi 29 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 66 0,06%
Agnostici i skeptici 862 0,80%
Nisu vjernici i ateisti 4.392 4,06%
Ne izjašnjavaju se 2198 2,03%
Nepoznato 181 0,17%
Ukupno 108.048 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]