Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Buje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Buje je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 103 km2 imao 5182 stanovnika, što predstavlja 2,49% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,12% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Bujetu je 50 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 2.525 48,73%
Albanci 66 1,27%
Bošnjaci 135 2,61%
Crnogorci 23 0,44%
Česi 2 0,04%
Italijani 1261 24,33%
Mađari 20 0,39%
Makedonci 3 0,06%
Nijemci 4 0,08%
Romi 1 0,02%
Rusi 3 0,06%
Slovaci 1 0,02%
Slovenci 170 3,28%
Srbi 181 3,49%
Ukrajinci 1 0,02%
Ostali1 15 0,29%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 46 0,89%
Regionalna pripadnost3 538 10,38%
Neraspoređeno4 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 176 3,40%
Nepoznato6 10 0,19%
Ukupno 5.182 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 3.026 58,39%
Hrvatskosrpski 2 0,04%
Albanski 61 1,178%
Bosanski 70 1,35%
Crnogorski 1 0,02%
Češki 1 0,02%
Italijanski 1.723 33,25%
Mađarski 13 0,25%
Makedonski 4 0,08%
Njemački 3 0,06%
Rumunski 1 0,02%
Ruski 5 0,10%
Slovački 1 0,02%
Slovenski 196 3,78%
Srpski 39 0,75%
Srpskohrvatski 17 0,33%
Ostali jezici 9 0,17%
Nepoznato 10 0,19%
Ukupno 5.182 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.972 76,65%
Pravoslavci 180 3,47%
Protestanti 5 0,10%
Ostali kršćani 17 0,33%
Muslimani 207 3,99%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,06%
Agnostici i skeptici 36 0,69%
Nisu vjernici i ateisti 470 9,07%
Ne izjašnjavaju se 276 5,33%
Nepoznato 16 0,31%
Ukupno 5.182 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]