Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Nova Gradiška)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Nova Gradiška je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 49,58 km2 imao 14.229 stanovnika, što predstavlja 8,97% od ukupnog broja stanovnika Brodsko-posavske županije, odnosno 0,33% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Novoj Gradišci je 287 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 13.203 92,79%
Albanci 65 0,46%
Bošnjaci 8 0,06%
Crnogorci 8 0,06%
Česi 13 0,09%
Italijani 22 0,15%
Mađari 8 0,06%
Makedonci 6 0,04%
Nijemci 9 0,06%
Poljaci 1 0,01%
Romi 13 0,09%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 2 0,01%
Rusini 4 0,03%
Slovaci 4 0,03%
Slovenci 6 0,04%
Srbi 662 4,65%
Ukrajinci 8 0,06%
Ostali1 19 0,13%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 17 0,12%
Regionalna pripadnost3 4 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 132 0,93%
Nepoznato6 13 0,09%
Ukupno 14.229 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 14.043 98,69%
Hrvatskosrpski 10 0,07%
Albanski 49 0,34%
Bosanski 12 0,08%
Češki 6 0,04%
Italijanski 3 0,02%
Mađarski 4 0,03%
Makedonski 3 0,02%
Njemački 10 0,07%
Rumunski 2 0,01%
Ruski 4 0,03%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 2 0,01%
Slovenski 4 0,03%
Srpski 32 0,22%
Srpskohrvatski 7 0,05%
Turski 1 0,01%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 15 0,11%
Nepoznato 19 0,13%
Ukupno 14.229 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 12.562 88,28%
Pravoslavci 672 4,72%
Protestanti 15 0,11%
Ostali kršćani 115 0,81%
Muslimani 93 0,65%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,01
Agnostici i skeptici 74 0,52%
Nisu vjernici i ateisti 407 2,86%
Ne izjašnjavaju se 259 1,82%
Nepoznato 28 0,20%
Ukupno 14.229 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]