Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Daruvar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Daruvar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 64 km2 imao 11.633 stanovnika, što predstavlja 9,71% od ukupnog broja stanovnika Bjelovarsko-bilogorska županije, odnosno 0,27% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Daruvaru je 182 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 7.129 61,28%
Albanci 50 0,43%
Bošnjaci 25 0,21%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 13 0,11%
Česi 2.485 21,36%
Italijani 34 0,29%
Mađari 114 0,98%
Makedonci 12 0,10%
Nijemci 27 0,23%
Poljaci 3 0,03%
Romi 6 0,05%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 4 0,03%
Rusini 4 0,03%
Slovaci 7 0,06%
Slovenci 15 0,13%
Srbi 1.429 12,27%
Ukrajinci 3 0,03%
Židovi 4 0,03%
Ostali1 18 0,15%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 24 0,21%
Regionalna pripadnost3 3 0,03%
Neraspoređeno4 2 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 218 1,87%
Nepoznato6 2 0,02%
Ukupno 11.633 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 9.565 82,22%
Hrvatskosrpski 22 0,19%
Albanski 56 0,48%
Bosanski 30 0,26%
Bugarski 1 0,01%
Češki 1.786 15,35%
Italijanski 5 0,04%
Mađarski 33 0,28%
Makedonski 8 0,07%
Njemački 12 0,1%
Poljski 2 0,02%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 6 0,05%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 6 0,05%
Slovenski 12 0,10%
Srpski 63 0,54%
Srpskohrvatski 6 0,05%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 4 0,03%
Nepoznato 13 0,11%
Ukupno 11.633 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 8.782 75,49%
Pravoslavci 1.190 10,23%
Protestanti 145 1,25%
Ostali kršćani 72 0,62%
Muslimani 71 0,61%
Židovi 5 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 11 0,09%
Agnostici i skeptici 106 0,91%
Nisu vjernici i ateisti 780 6,71%
Ne izjašnjavaju se 444 3,82%
Nepoznato 19 0,16%
Ukupno 11.633 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]