Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Bjelovar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Bjelovar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 191,90km2 imao 40.276 stanovnika, što predstavlja 33,63% od ukupnog broja stanovnika Bjelovarsko-bilogorska županije, odnosno 0,94% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Bjelovaru je 210 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 36.753 91,25%
Albanci 236 0,59%
Austrijanci 3 0,01%
Bošnjaci 32 0,08%
Bugari 3 0,01%
Crnogorci 31 0,08%
Česi 148 0,37%
Italijani 4 0,01%
Mađari 91 0,23%
Makedonci 32 0,08%
Nijemci 16 0,04%
Poljaci 6 0,01%
Romi 293 0,73%
Rumuni 1 < 0,01%
Rusi 2 < 0,01%
Rusini 2 < 0,01%
Slovaci 7 0,02%
Slovenci 51 0,13%
Srbi 1.877 4,66%
Turci 1 < 0,01%
Ukrajinci 1 < 0,01%
Židovi 2 < 0,01%
Ostali1 26 0,06%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 86 0,21%
Regionalna pripadnost3 2 < 0,01%
Neraspoređeno4 13 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 322 0,80%
Nepoznato6 235 0,58%
Ukupno 40.276 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 39.283 97,53%
Hrvatskosrpski 10 0,02%
Albanski 215 0,53%
Bosanski 29 0,07%
Bugarski 2 < 0,01%
Crnogorski 3 0,01%
Češki 56 0,14%
Italijanski 10 0,02%
Mađarski 24 0,06%
Makedonski 27 0,07%
Njemački 20 0,05%
Poljski 5 0,01%
Romski 217 0,54%
Rumunski 1 < 0,01%
Ruski 2 < 0,01%
Rusinski 1 < 0,01%
Slovački 4 0,01%
Slovenski 35 0,09%
Srpski 94 0,23%
Srpskohrvatski 22 0,05%
Turski 1 < 0,01%
Ostali jezici 8 0,02%
Nepoznato 207 0,51%
Ukupno 40.276 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 34.900 86,65%
Pravoslavci 2.329 5,78%
Protestanti 50 0,12%
Ostali kršćani 86 0,21%
Muslimani 87 0,22%
Židovi 2 < 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 60 0,15
Agnostici i skeptici 284 0,71%
Nisu vjernici i ateisti 1449 3,60%
Ne izjašnjavaju se 757 1,88%
Nepoznato 248 0,62%
Ukupno 40.276 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]