Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Koprivničko-križevačka županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Koprivničko-križevačka županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 1.748 km2 imala 115.584 stanovnika, što predstavlja 2,70% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji je 66,12 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 111.188 96,20%
Albanci 249 0,22%
Austrijanci 2 < 0,01%
Bošnjaci 64 0,06%
Bugari 2 < 0,01%
Crnogorci 36 0,03%
Česi 39 0,03%
Italijani 15 0,01%
Mađari 88 0,08%
Makedonci 45 0,04%
Nijemci 28 0,02%
Poljaci 9 0,01%
Romi 925 0,80%
Rumuni 7 0,01%
Rusi 14 0,01%
Rusini 21 0,02%
Slovaci 11 0,01%
Slovenci 85 0,07%
Srbi 2.196 1,90%
Turci 1 < 0,01%
Ukrajinci 22 0,02%
Vlasi 2 < 0,01%
Židovi 5 < 0,01%
Ostali1 79 0,07%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 46 0,04%
Regionalna pripadnost3 10 0,01%
Neraspoređeno4 2 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 270 0,23%
Nepoznato6 123 0,11%
Ukupno 115.584 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 113.532 98,22%
Hrvatskosrpski 9 0,01%
Albanski 230 0,20%
Bosanski 102 0,09%
Bugarski 1 < 0,01%
Crnogorski 9 0,01%
Češki 19 0,02%
Italijanski 9 0,01%
Mađarski 71 0,06%
Makedonski 39 0,03%
Njemački 33 0,03%
Poljski 8 0,01%
Romski 1.054 0,91%
Rumunski 12 0,01%
Ruski 17 0,01%
Rusinski 14 0,01%
Slovački 8 0,01%
Slovenski 82 0,07%
Srpski 130 0,11%
Srpskohrvatski 17 0,01%
Ukrajinski 12 0,01%
Ostali jezici 53 0,05%
Nepoznato 123 0,11%
Ukupno 115.584 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 107.725 93,20%
Pravoslavci 2.484 2,15%
Protestanti 210 0,18%
Ostali kršćani 394 0,34%
Muslimani 280 0,24%
Židovi 5 < 0,01%
Istočne religije 41 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 18 0,02%
Agnostici i skeptici 428 0,37%
Nisu vjernici i ateisti 2.406 2,08%
Ne izjašnjavaju se 1.391 1,20%
Nepoznato 202 0,17%
Ukupno 115.584 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]