Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Trešnjevka - sjever)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Trešnjevka - sjever je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 55.425 stanovnika, što predstavlja 7,02% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,29% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 51.448 92,82%
Albanci 402 0,73%
Austrijanci 6 0,01%
Bošnjaci 559 1,01%
Bugari 8 0,01%
Crnogorci 120 0,22%
Česi 56 0,10%
Italijani 28 0,05%
Mađari 72 0,13%
Makedonci 96 0,17%
Nijemci 22 0,04%
Poljaci 9 0,02%
Romi 87 0,16%
Rumuni 2 <0,01%
Rusi 25 0,05%
Rusini 11 0,02%
Slovaci 13 0,02%
Slovenci 183 0,33%
Srbi 1.229 2,22%
Turci 3 0,01%
Ukrajinci 28 0,05%
Židovi 14 0,03%
Ostali1 234 0,42%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 150 0,27%
Regionalna pripadnost3 19 0,03%
Neraspoređeno4 26 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 509 0,92%
Nepoznato6 66 0,12%
Ukupno 55.425 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 53.638 96,78%
Hrvatskosrpski 16 0,03%
Albanski 404 0,73%
Bosanski 315 0,57%
Bugarski 8 0,01%
Crnogorski 21 0,04%
Češki 26 0,05%
Italijanski 23 0,04%
Mađarski 55 0,10%
Makedonski 130 0,23%
Njemački 37 0,07%
Poljski 7 0,01%
Romski 54 0,10%
Rumunski 4 0,01%
Ruski 42 0,08%
Rusinski 4 0,01%
Slovački 9 0,02%
Slovenski 128 0,23%
Srpski 182 0,33%
Srpskohrvatski 39 0,07%
Turski 2 <0,01%
Ukrajinski 15 0,03%
Ostali jezici 188 0,34%
Nepoznato 78 0,14%
Ukupno 55.425 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 44.334 79,99%
Pravoslavci 1.101 1,99%
Protestanti 204 0,37%
Ostali kršćani 240 0,43%
Muslimani 1.254 2,26%
Židovi 20 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 124 0,22
Agnostici i skeptici 1.113 2,01%
Nisu vjernici i ateisti 4.373 7,89%
Ne izjašnjavaju se 2.426 4,8%
Nepoznato 144 0,26%
Ukupno 55.425 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]