Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Dubrovnik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Dubrovnik je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 143,35 km2 imao 42.615 stanovnika, što predstavlja 34,77 % od ukupnog broja stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno 1,00% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Dubrovniku je 297 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 38.498 90,34%
Albanci 218 0,51%
Austrijanci 4 0,01%
Bošnjaci 1.499 3,52%
Bugari 2 0%
Crnogorci 194 0,46%
Česi 11 0,03%
Italijani 27 0,06%
Mađari 20 0,05%
Makedonci 41 0,10%
Nijemci 31 0,07%
Poljaci 15 0,04%
Romi 5 0,01%
Rumuni 3 0,01%
Rusi 20 0,05%
Rusini 8 0,02%
Slovaci 9 0,02%
Slovenci 78 0,18%
Srbi 1164 2,73%
Turci 3 0,01%
Ukrajinci 10 0,02%
Židovi 10 0,02%
Ostali1 139 0,33%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 155 0,36%
Regionalna pripadnost3 28 0,07%
Neraspoređeno4 17 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 342 0,80%
Nepoznato6 64 0,15%
Ukupno 42.615 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 41.081 96,40%
Hrvatskosrpski 23 0,05%
Albanski 190 0,45%
Bosanski 527 1,24%
Bugarski 2 0%
Crnogorski 43 0,10%
Češki 8 0,02%
Italijanski 15 0,04%
Mađarski 14 0,03%
Makedonski 30 0,07%
Njemački 53 0,12%
Poljski 14 0,03%
Romski 1 0%
Rumunski 3 0,01%
Ruski 29 0,07%
Rusinski 7 0,02%
Slovački 10 0,02%
Slovenski 79 0,19%
Srpski 257 0,60%
Srpskohrvatski 31 0,07%
Turski 3 0,01%
Ukrajinski 6 0,01%
Ostali jezici 128 0,30%
Nepoznato 61 0,14%
Ukupno 42.615 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 35.940 84,34%
Pravoslavci 1481 3,48%
Protestanti 84 0,20%
Ostali kršćani 69 0,16%
Muslimani 2240 5,26%
Židovi 12 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 18 0,04%
Agnostici i skeptici 360 0,84%
Nisu vjernici i ateisti 1313 3,08%
Ne izjašnjavaju se 995 2,33%
Nepoznato 79 0,19%
Ukupno 42.615 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]