Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Lepoglava)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Lepoglava je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od - km2 imao 8.283 stanovnika, što predstavlja 4,71% od ukupnog broja stanovnika Varaždinska županije, odnosno 0,19% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Lepoglavi je - stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 8.036 97,02%
Albanci 19 0,23%
Bošnjaci 21 0,25%
Crnogorci 6 0,07%
Česi 1 0,01%
Italijani 3 0,04%
Mađari 3 0,04%
Makedonci 2 0,02%
Nijemci 4 0,05%
Romi 25 0,3%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 1 0,01%
Rusini 2 0,02%
Slovenci 28 0,34%
Srbi 81 0,98%
Turci 1 0,01%
Ukrajinci 2 0,02%
Ostali1 6 0,07%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 8 0,10%
Regionalna pripadnost3 16 0,19%
Ne izjašnjavaju se5 14 0,17%
Nepoznato6 3 0,04%
Ukupno 8.283 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 8.107 97,88%
Hrvatskosrpski 15 0,18%
Albanski 18 0,22%
Bosanski 18 0,22%
Crnogorski 1 0,01%
Češki 1 0,01%
Italijanski 2 0,02%
Mađarski 3 0,04%
Makedonski 2 0,02%
Njemački 6 0,07%
Romski 25 0,3%
Rumunski 2 0,02%
Ruski 2 0,02%
Rusinski 2 0,02%
Slovenski 32 0,39%
Srpski 25 0,30%
Srpskohrvatski 7 0,08%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 5 0,06%
Nepoznato 9 0,11%
Ukupno 8.283 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 7.903 95,41%
Pravoslavci 80 0,97%
Protestanti 4 0,05%
Ostali kršćani 8 0,10%
Muslimani 55 0,66%
Židovi 1 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,04%
Agnostici i skeptici 20 0,24%
Nisu vjernici i ateisti 119 1,44%
Ne izjašnjavaju se 74 0,89%
Nepoznato 15 0,18%
Ukupno 8.283 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]