Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Kutina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Kutina je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 294,34 km2 imao 22.760 stanovnika, što predstavlja 13,19% od ukupnog broja stanovnika Sisačko-moslavačka županije, odnosno 0,53% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Kutini je 77 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 19704 86,57%
Albanci 112 0,49%
Austrijanci 1 <0,01%
Bošnjaci 73 0,32%
Bugari 2 0,01%
Crnogorci 14 0,06%
Česi 314 1,38%
Italijani 86 0,38%
Mađari 49 0,22%
Makedonci 17 0,07%
Nijemci 13 0,06%
Poljaci 4 0,02%
Romi 340 1,49%
Rumuni 4 0,02%
Rusi 1 <0,01%
Rusini 3 0,01%
Slovaci 79 0,35%
Slovenci 20 0,08%
Srbi 1.490 6,55%
Turci 2 0,01%
Ukrajinci 25 0,11%
Ostali1 32 0,14%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 95 0,42%
Regionalna pripadnost3 3 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 248 1,09%
Nepoznato6 29 0,13%
Ukupno 22.760 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 21.749 95,56%
Hrvatskosrpski 15 0,07%
Albanski 102 0,45%
Bosanski 48 0,21%
Bugarski 1 <0,01%
Češki 172 0,76%
Italijanski 24 0,11%
Mađarski 12 0,05%
Makedonski 11 0,05%
Njemački 12 0,05%
Poljski 2 0,01%
Romski 417 1,83%
Rumunski 17 0,07%
Ruski 1 <0,01%
Rusinski 3 0,01%
Slovački 26 0,11%
Slovenski 13 0,06%
Srpski 63 0,28%
Srpskohrvatski 14 0,06%
Ukrajinski 12 0,05%
Ostali jezici 22 0,10%
Nepoznato 24 0,11%
Ukupno 22.760 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 19.507 85,71%
Pravoslavci 1.555 6,83%
Protestanti 78 0,34%
Ostali kršćani 82 0,36%
Muslimani 142 0,62%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,03%
Agnostici i skeptici 143 0,63%
Nisu vjernici i ateisti 773 3,40%
Ne izjašnjavaju se 434 1,91%
Nepoznato 36 0,16%
Ukupno 22.760 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]