Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Bjelovarsko-bilogorska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Bjelovarsko-bilogorska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 2.640 km2 imala 119.764 stanovnika, što predstavlja 2,79% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 45,37 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 101.582 96,20%
Albanci 743 0,62%
Austrijanci 3 < 0,01%
Bošnjaci 121 0,10%
Bugari 12 0,01%
Crnogorci 63 0,05%
Česi 6.287 5,25%
Italijani 73 0,06%
Mađari 881 0,74%
Makedonci 80 0,07%
Nijemci 93 0,08%
Poljaci 12 0,01%
Romi 391 0,33%
Rumuni 11 0,01%
Rusi 12 0,01%
Rusini 10 0,01%
Slovaci 34 0,03%
Slovenci 102 0,09%
Srbi 7.552 6,31%
Turci 2 < 0,01%
Ukrajinci 12 0,01%
Vlasi 1 < 0,01%
Židovi 10 0,01%
Ostali1 90 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 264 0,22%
Regionalna pripadnost3 10 0,01%
Neraspoređeno4 18 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 1.003 0,84%
Nepoznato6 292 0,24%
Ukupno 119.764 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 112.790 94,18%
Hrvatskosrpski 49 0,04%
Albanski 721 0,60%
Bosanski 166 0,14%
Bugarski 4 < 0,01%
Crnogorski 6 0,01%
Češki 4.431 3,70%
Italijanski 21 0,02%
Mađarski 210 0,18%
Makedonski 58 0,05%
Njemački 60 0,05%
Poljski 11 0,01%
Romski 249 0,21%
Rumunski 13 0,01%
Ruski 12 0,01%
Rusinski 5 < 0,01%
Slovački 21 0,02%
Slovenski 74 0,06%
Srpski 453 0,38%
Srpskohrvatski 67 0,06%
Turski 2 < 0,01%
Ukrajinski 8 0,01%
Ostali jezici 30 0,03%
Nepoznato 303 0,25%
Ukupno 119.764 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 104.134 86,95%
Pravoslavci 8.070 6,74%
Protestanti 465 0,39%
Ostali kršćani 457 0,38%
Muslimani 335 0,28%
Židovi 8 0,01%
Istočne religije 43 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 83 0,07%
Agnostici i skeptici 519 0,43%
Nisu vjernici i ateisti 3.282 2,74%
Ne izjašnjavaju se 2.001 1,67%
Nepoznato 367 0,31%
Ukupno 119.764 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]