Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Gornji grad - Medveščak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Gornji Grad - Medveščak je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 30.962 stanovnika, što predstavlja 3,92% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 0,72% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 28.600 92,37%
Albanci 219 0,71%
Austrijanci 13 0,04%
Bošnjaci 204 0,66%
Bugari 16 0,05%
Crnogorci 56 0,18%
Česi 37 0,12%
Italijani 41 0,13%
Mađari 50 0,16%
Makedonci 56 0,18%
Nijemci 45 0,15%
Poljaci 14 0,05%
Romi 13 0,04%
Rumuni 1 <0,01%
Rusi 23 0,07%
Rusini 3 0,01%
Slovaci 5 0,02%
Slovenci 148 0,48%
Srbi 554 1,79%
Turci 5 0,02%
Ukrajinci 18 0,06%
Židovi 70 0,23%
Ostali1 171 0,55%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 31 0,10%
Regionalna pripadnost3 8 0,03%
Neraspoređeno4 29 0,09%
Ne izjašnjavaju se5 328 1,06%
Nepoznato6 204 0,66%
Ukupno 30.962 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 29.773 96,16%
Hrvatskosrpski 6 0,02%
Albanski 181 0,58%
Bosanski 96 0,31%
Bugarski 16 0,05%
Crnogorski 11 0,04%
Češki 24 0,08%
Italijanski 34 0,11%
Mađarski 47 0,15%
Makedonski 41 0,13%
Njemački 63 0,20%
Poljski 13 0,04%
Romski 5 0,02%
Rumunski 1 <0,01%
Ruski 26 0,08%
Rusinski 3 0,01%
Slovački 5 0,02%
Slovenski 110 0,36%
Srpski 73 0,24%
Srpskohrvatski 23 0,07%
Turski 4 0,01%
Ukrajinski 12 0,04%
Hebrejski 6 0,02%
Ostali jezici 186 0,60%
Nepoznato 203 0,66%
Ukupno 30.962 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 23.289 75,22%
Pravoslavci 417 1,35%
Protestanti 155 0,5%
Ostali kršćani 151 0,49%
Muslimani 495 1,60%
Židovi 67 0,22%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 66 0,21%
Agnostici i skeptici 841 2,72%
Nisu vjernici i ateisti 3.448 11,14%
Ne izjašnjavaju se 1763 5,69%
Nepoznato 202 0,65%
Ukupno 30.962 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]