Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Makarska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Makarska je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 28 km2 imao 13.834 stanovnika, što predstavlja 3,04% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 3,23% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Makarskoj je 494 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 13.202 95,43%
Albanci 107 0,77%
Austrijanci 2 0,01%
Bošnjaci 65 0,47%
Crnogorci 26 0,19%
Česi 12 0,09%
Italijani 4 0,03%
Mađari 9 0,07%
Makedonci 11 0,08%
Nijemci 15 0,11%
Poljaci 5 0,04%
Rusi 4 0,03%
Rusini 2 0,01%
Slovaci 7 0,05%
Slovenci 25 0,18%
Srbi 160 1,16%
Ukrajinci 4 0,03%
Židovi 1 0,01%
Ostali1 26 0,19%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 24 0,17%
Regionalna pripadnost3 15 0,11%
Neraspoređeno4 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 57 0,41%
Nepoznato6 49 0,35%
Ukupno 13834 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 13.413 96,96%
Hrvatskosrpski 5 0,04%
Albanski 106 0,77%
Bosanski 55 0,40%
Crnogorski 6 0,04%
Češki 16 0,12%
Italijanski 6 0,04%
Mađarski 10 0,07%
Makedonski 9 0,07%
Njemački 24 0,17%
Poljski 4 0,03%
Ruski 5 0,04%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 9 0,07%
Slovenski 17 0,12%
Srpski 63 0,46%
Srpskohrvatski 9 0,07%
Ukrajinski 3 0,02%
Ostali jezici 22 0,16%
Nepoznato 50 0,36%
Ukupno 13.834 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 11.677 84,41%
Pravoslavci 121 0,87%
Protestanti 21 0,15%
Ostali kršćani 43 0,31%
Muslimani 115 0,83%
Židovi 2 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 5 0,04%
Agnostici i skeptici 192 1,39%
Nisu vjernici i ateisti 1.173 8,48%
Ne izjašnjavaju se 420 3,04%
Nepoznato 62 0,45%
Ukupno 13.834 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]