Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Ogulin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Ogulin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 542,32 km2 imao 13.915 stanovnika, što predstavlja 1,08% od ukupnog broja stanovnika Karlovačka županije, odnosno 0,32% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Ogulinu je 26 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 11.159 80,19%
Albanci 20 0,14%
Bošnjaci 14 0,10%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 2 0,01%
Česi 3 0,02%
Italijani 1 0,01%
Mađari 5 0,04%
Makedonci 5 0,04%
Nijemci 4 0,03%
Poljaci 3 0,02%
Rusi 1 0,01%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 3 0,02%
Slovenci 8 0,06%
Srbi 2.466 17,72%
Turci 5 0,04%
Ukrajinci 1 0,01%
Ostali1 15 0,11%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 29 0,21%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Neraspoređeno4 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 156 1,12%
Nepoznato6 10 0,07%
Ukupno 13.915 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 13.541 97,31%
Hrvatskosrpski 53 0,38%
Albanski 19 0,14%
Bosanski 14 0,10%
Bugarski 1 0,01%
Crnogorski 1 0,01%
Češki 1 0,01%
Italijanski 1 0,01%
Mađarski 1 0,01%
Makedonski 2 0,01%
Njemački 4 0,03%
Poljski 2 0,01%
Ruski 2 0,01%
Slovački 2 0,01%
Slovenski 4 0,03%
Srpski 201 1,44%
Srpskohrvatski 44 0,32%
Turski 4 0,03%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 5 0,04%
Nepoznato 12 0,08%
Ukupno 13.915 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 10.859 78,04%
Pravoslavci 2.362 16,97%
Protestanti 9 0,06%
Ostali kršćani 23 0,17%
Muslimani 54 0,391%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,01
Agnostici i skeptici 44 0,32%
Nisu vjernici i ateisti 342 2,46%
Ne izjašnjavaju se 205 1,47%
Nepoznato 16 0,11%
Ukupno 13.915 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]