Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Pazin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Pazin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 134,87 km2 imao 8.638 stanovnika, što predstavlja 4,15% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,20% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Pazinu je 64 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 6.792 78,63%
Albanci 24 0,28%
Austrijanci 2 0,02%
Bošnjaci 39 0,45%
Crnogorci 14 0,16%
Česi 1 0,01%
Italijani 100 1,16%
Mađari 2 0,02%
Makedonci 21 0,24%
Nijemci 3 0,03%
Rumuni 2 0,02%
Rusi 3 0,03%
Slovenci 23 0,27%
Srbi 60 0,69%
Ukrajinci 2 0,02%
Ostali1 13 0,15%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 6 0,07%
Regionalna pripadnost3 1.381 15,99%
Neraspoređeno4 9 0,10%
Ne izjašnjavaju se5 122 1,41%
Nepoznato6 19 0,22%
Ukupno 8.638 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 8.392 97,15%
Hrvatskosrpski 2 0,02%
Albanski 20 0,23%
Bosanski 19 0,22%
Crnogorski 2 0,02%
Češki 1 0,01%
Italijanski 101 1,17%
Mađarski 1 0,01%
Makedonski 23 0,27%
Njemački 4 0,05%
Rumunski 3 0,03%
Ruski 3 0,03%
Slovenski 17 0,20%
Srpski 11 0,13%
Srpskohrvatski 11 0,13%
Ukrajinski 2 0,02%
Ostali jezici 10 0,12%
Nepoznato 16 0,19%
Ukupno 8.638 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 7.548 87,38%
Pravoslavci 74 0,86%
Protestanti 2 0,02%
Ostali kršćani 12 0,14%
Muslimani 81 0,94%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 15 0,17
Agnostici i skeptici 91 1,05%
Nisu vjernici i ateisti 478 5,53%
Ne izjašnjavaju se 294 3,40%
Nepoznato 33 0,38%
Ukupno 8.638 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]