Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vukovar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Vukovar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 100,26 km2 imao 27.683 stanovnika, što predstavlja 15,42% od ukupnog broja stanovnika Vukovarsko-srijemska županije, odnosno 0,65% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vukovaru je 276 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 15.881 57,37%
Albanci 89 0,32%
Bošnjaci 59 0,21%
Bugari 4 0,01%
Crnogorci 51 0,18%
Česi 17 0,06%
Italijani 4 0,01%
Mađari 347 1,25%
Makedonci 33 0,12%
Nijemci 58 0,21%
Poljaci 11 0,04%
Romi 49 0,18%
Rumuni 18 0,07%
Rusi 13 0,05%
Rusini 440 1,59%
Slovaci 68 0,25%
Slovenci 25 0,09%
Srbi 9.654 34,87%
Ukrajinci 224 0,81%
Židovi 4 0,01%
Ostali1 59 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 53 0,19%
Regionalna pripadnost3 3 0,01%
Neraspoređeno4 6 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 473 1,71%
Nepoznato6 40 0,14%
Ukupno 27.683 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 20.145 72,77%
Hrvatskosrpski 165 0,6%
Albanski 76 0,27%
Bosanski 64 0,23%
Bugarski 5 0,02%
Crnogorski 12 0,04%
Češki 5 0,02%
Italijanski 2 0,01%
Mađarski 141 0,51%
Makedonski 17 0,06%
Njemački 18 0,07%
Poljski 4 0,01%
Romski 36 0,13%
Rumunski 18 0,07%
Ruski 7 0,03%
Rusinski 336 1,21%
Slovački 38 0,14%
Slovenski 13 0,05%
Srpski 6.109 22,07%
Srpskohrvatski 282 1,02%
Ukrajinski 109 0,39%
Ostali jezici 26 0,09%
Nepoznato 55 0,20%
Ukupno 27.683 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 15.959 57,65%
Pravoslavci 9.504 34,33%
Protestanti 154 0,56%
Ostali kršćani 124 0,45%
Muslimani 154 0,56%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 14 0,05%
Agnostici i skeptici 123 0,44%
Nisu vjernici i ateisti 875 3,16%
Ne izjašnjavaju se 733 2,65%
Nepoznato 40 0,14%
Ukupno 27.683 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]