Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Borovo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Borovo je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 28,17 km2 imala 5.056 stanovnika, što predstavlja 2,82% od ukupnog broja stanovnika Vukovarsko-srijemska županije, odnosno 0,12% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Borovu je 180 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 332 6,57%
Albanci 5 0,10%
Bošnjaci 14 0,28%
Crnogorci 11 0,22%
Česi 3 0,06%
Mađari 22 0,44%
Makedonci 2 0,04%
Nijemci 4 0,08%
Poljaci 2 0,04%
Romi 12 0,24%
Rusi 2 0,04%
Rusini 10 0,2%
Slovaci 23 0,45%
Slovenci 2 0,04%
Srbi 4.537 89,73%
Ukrajinci 8 0,16%
Ostali1 9 0,18%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 55 1,09%
Nepoznato6 2 0,04%
Ukupno 5.056 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 652 12,9%
Hrvatskosrpski 9 0,18%
Albanski 5 0,10%
Bosanski 8 0,16%
Češki 1 0,02%
Mađarski 2 0,04%
Makedonski 2 0,04%
Njemački 3 0,06%
Romski 12 0,24%
Ruski 1 0,02%
Rusinski 5 0,10%
Slovački 14 0,28%
Srpski 4.298 85,01%
Srpskohrvatski 35 0,69%
Ukrajinski 4 0,08%
Ostali jezici 3 0,06%
Nepoznato 2 0,04%
Ukupno 5.056 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 329 6,51%
Pravoslavci 4.568 90,35%
Protestanti 21 0,42%
Ostali kršćani 25 0,49%
Muslimani 20 0,40%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,06%
Agnostici i skeptici 2 0,04%
Nisu vjernici i ateisti 41 0,81%
Ne izjašnjavaju se 44 0,87%
Nepoznato 2 0,04%
Ukupno 5056 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]